piątek, 6 maja 2016

Warzywa pieczone !

Dzisiejszą prostą smaczną i chrupiącą propozycję można traktować jako osobne danie i zabrać je do pracy czy na piknik lub też jako dodatek do dania  głównego.



Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji 

nie cale pół kilo młodych malutkich ziemniaczków

pęczek szparagów

4 młode marcheweczki

3 małe  buraczki

ser feta

sól, rozmaryn, oliwa z oliwek

Sposób przygotowania :

Piekarnik rozgrzewamy do temp 200 stopni, buraki myjemy zawijamy w folię aluminiową (każdy osobno) i pieczemy ok 45 minut by były miękkie ale nie bardzo miękkie.

Czekamy aż przestygną , następnie obieramy kroimy w krostkę 2cm x 2 cm.

Ziemniaczki  myjemy szorujemy , nie obieramy, kroimy na pół gotujemy w osolonej wodzie oj 7- 10mnin aż zrobią się al dente - odlewamy

Marchewkę czyścimy i kroimy w słupki. 

Szparagi oczyszczamy kroimy na kawałki 2 - 3 centumetrowe.

W naczyniu do zapiekania umieszczamy ziemniaki, pokroioną marchewkę , buraczki, solimy, dodajemy 2 szczypty rozmarynu suszonego i skrampiamy oliwą, mieszmy , przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez ok 30 min, po tym czasie odkrywamy , pieczemy kolejne 15 min, następnie dodajemy szparagi i zostawiamy w wyłaczonym piekarniku na ok 5-7 minut. 


Podajemy na ciepło do dania głównego , lub na wynos jako lunch box, ja podałam z serem feta! 

Było pyszne !!!! 




 


===================

Zobacz też : 

 http://gitmallina.blogspot.com/2014/09/ratatouille-czyli-rattatuj.html

 

 

2 komentarze:

  1. Ale miło że blog został zreanimowany ... Znowu pojawiły się fajne przepisy !!! BRAWO ! Oby tak dalej ...



    OdpowiedzUsuń
  2. Ale miło że blog został zreanimowany ... Znowu pojawiły się fajne przepisy !!! BRAWO ! Oby tak dalej ...



    OdpowiedzUsuń