piątek, 6 maja 2016

Bruschetta ze szparagami, hmm !!

Sezona na szparagi trwa !  
Ale trzeba się spieszyć bo jest on jednak stosunkowo krótki,  
a musimy się najeść na zapas !!!
Co prawda, gdzieś ostatnio czytałam, że można  szparagi obrać, oczyścić, zblanszować zapakować w woreczki i zamrozić, 
nie wiem co z tego wyjdzie bo tak nie robiłam, ale muszę spróbować. 

Składniki potrzebne na 2 porcje

Chleb 
(ja kupiłam na styl włoski z oliwkami i pomidorami suszonymi
i był do tego świetny !)

2 pomidory  pokrojone w plasterki

2 kulki mozzarelli pokrojonej w plastry

1 ząbek czosnku

szczypta soli, pieprz i oregano

oliwa z oliwek 

6 szparagów pokrojonych  wzdłuż na pół

kilka czarnych oliwek 

Sposób przygotowania :

Chleb kroimy na dosyć grube kromki,  skrapiamy oliwa wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 3 minuty by się lekko podpiekł. 

Po tym czasie wyjmujemy go, obranym i przekrojonym na pół ząbkiem czosnku pocieramy kromki, aby czosnek nadał delikatnego aromatu , ale nie był dominujący, następnie układny plastry mozzarelli , pomidora, krążki oliwek, szparagi, solimy pierzymy, posypujemy oregano, wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 -7 minut.

Smacznego !!!







 

==========================
Zobacz też :
http://www.gitmallina.pl/2015/03/pyszne-jogurtowo-szczypiorkowe-bueczki.html

 http://www.gitmallina.pl/2015/01/tatar-alez-to-smaczne.html




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz