wtorek, 26 kwietnia 2016

Szparagi !!!!

Co tu dużo pisać, marazm zimowy w jaki popadłam powili odchodzi w zapomnienie, wraz z pierwszymi cieplejszym promykami słońca pojawiają się na naszych osiedlowych straganach coraz to smaczniejsze warzywno - owocowe kąski, ja dziś skusiłam się na pięknie wyglądające szparagi!
http://www.gitmallina.pl/2016/04/szparagi.html


 Składniki potrzebne do wykonania 2 porcji: 

250 gram makaronu razowego
0,5 pęczka szparagów
6 plasterków szynki parmeńskiej 
1 nieduża cebulka 
2 zółtka
1 ząbek czosnku  
ser pleśniowy 
śmietanka 12 %
łyżka oliwy z oliwek
sól , pieprz
Sposób przygotowania :
 Makaron gotujmy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Żółtka oddzielamy od białek i mieszamy je ze śmietaną.
 
Szparagi myjemy, łamiemy tam gdzie się dadzą złamać i kroimy pod kątem na ok 2 cm kawałeczki, 

Cebulę kroimy w drobniutką kostkę, na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli, plastry szynki kroimy w ok 2 cm  paski, dorzucamy na patelnię,
po ok 5 minutach dodajemy szparagi i smażymy jeszcze kolejne 2 -3 minuty.


Odcedzamy makaron, wrzucamy z powrotem do garnka w którym się gotował, dodajemy półprodukty z patelni, mieszamy, zalewamy śmietaną z żółtkami, znowu mieszamy.

Podajemy z pomidorkami koktajlowymi i serem pleśniowym.

Smacznego !!!

 


=====================
Zobacz też :

http://www.gitmallina.pl/2015/05/truskawkowe-crumble.html
http://www.gitmallina.pl/2015/04/kurczak-z-kuskusem-na-sposob-grecki.html



1 komentarz:

  1. Wow.
    Długo tu nic nie było. Fajnie, że blog znów wraca do życia.

    OdpowiedzUsuń