wtorek, 18 sierpnia 2015

Trele morele !

Morele są  dla mnie kwintesencją lata. 
Jakże miło jest potem w szarą deszczową pogodę, wpuść odrobinę promyków słońca do kuchni otwierając słoiczek z pyszną, 
lekko kwaskową marmoladą morelową.


Składniki potrzebne do przygotowania ok 5 średnich słoiczków.

1,3 kg moreli

1 szklana wody

1 szklana cukru

Sposób przygotowania :

Morele myjemy, wyjmujemy z nich pestki, wrzucamy do dużego gara, zalewamy wodą i zasypujemy cukrem.

Gotujemy na wolnym ogniu ok 2 h, wyłączamy czekamy, aż ostygną i znowu gotujemy ok 2 h (możemy to zrobić następnego dnia)

Słoiczki myjemy, wstawiamy do piekarnika nastawionego na 150 stopni, , gorącą marmoladę przekładamy do gorących słoiczków, zakręcamy , ważne jest to by gwint był czysty. 

Słoiki odstawiamy odwrócone do góry dnem - czekmany aż wystygną, i gotowe. 










======================
Zobacz też :
 http://gitmallina.blogspot.com/2014/11/biay-ser-tak-jak-lubimy.html
http://gitmallina.blogspot.com/2014/10/pulled-pork.html


1 komentarz:

  1. Ale apetyczne złociste konfitury , w sam raz na ponure długie jesienne wieczory ... które już niestety coraz bliżej !!!

    OdpowiedzUsuń