czwartek, 13 sierpnia 2015

Pierogi z jagodami !

Poniżej przedstawiam babciny przepis na pierogi z jagodami. 

Wiadomo Babcia robi najlepsze, ja próbuję jej dorównać,
gonię gonię i wchodzą dobre, ale nie tak smaczne  !!!

Babciu, pozdrawiam !!! :)

http://www.gitmallina.pl/2015/08/pierogi-z-jagodami.html
Składniki potrzebne do przygotowania ok 40 pierogów:

250 gram mąki + mąka do podsypywania

200 mililitrów wrzątku

1 jajko

szczypta soli

200 gram jagód

pół szklanki cukru

śmietana

Sposób przygotowania :

W misce łączymy mąkę dodajemy jajko, wodę oraz sól, zaganiamy ciasto najpierw w misce potem na stolnicy / blacie, ok 10 min żeby stało się elastyczne i gładkie podsypując co jakiś czas mąką.

Odstawiamy na 10 min przykryte lnianą ściereczką.
W tym czasie myjemy jagody, odsączamy, w misce łączymy z cukrem mieszamy.
Ciasto dzielimy na partie, każdą partie rozwałkowujemy cieniutko, a następnie szklanką wycinamy kółka, na środku każdego kładziemy łyżka jagody, zlepiamy brzegi, odkładamy na bok i przykrywamy ściereczka.
W dużym garnku zagotujemy wodę z solą i 3 łyżkami oleju, do gotującej się wody wkładamy partiami pierogi (tak po ok 7 - 10 żeby się nie posklejały), gotujemy ok 5 min i wyjmujemy łyżką cedzakową i wkładamy kolejną partię. 

Woda w garnku musi się gotować, ale nie bardzo bulgotać bo duże bulgotanie może to spowodować rozerwanie się pieroga.

Podajemy ze śmietaną i cukrem

Smacznego !









==================
 Zobacz też : 
 http://gitmallina.blogspot.com/2014/08/kurki-na-start.html
  http://gitmallina.blogspot.com/2014/09/ale-bruschetta.html


4 komentarze:

  1. Pyszne pierożki :) Podane ze śmietanką pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tego co prezentujesz to chyba jesteś na ostatniej prostej tego wyścigu !!! Gratulacje ! Pierożki wyglądają smakowicie i też takie na pewno są !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz to mój ulubiony obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, ze jagód (i jagodzianek) nie ma cały rok...

    OdpowiedzUsuń