czwartek, 16 lipca 2015

Spaghetti z małżami w sosie pomidorowo winnym!

Owoce morza zaczęliśmy cenić dopiero niedawno, i teraz sobie wyrzucamy, że mogliśmy zacząć je jeść wcześniej, bo straciliśmy tyle świetnych chwil kiedy mogliśmy rozkoszować się ich smakiem. 

Ale na nic utyskiwania,
można to wszytko nadrobić.
 
Spaghetti z małżami w sosie pomidorowo winnym!
Dziś nadrabiamy małżami. 


Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji:

 0,5 kg małż
300 gram makaronu Spaghetti

4 świeże pomidory 
(obrane ze skóry i poszatkowane i bez pestek)

2 łyżki masła 

1 łyżka oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku
(przeciśnięte przez praskę)

1,5 kieliszeka białego wina 

1 cebulka 
(pokrojona w kostkę)

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka suszonej bazylii

sól i pieprz

Sposob przygotowania :

Oddzielamy zamknięte małże od otwartych, zamknięte są oki, a w otwarte musimy popukać jeśli się zamkną to są świeże, jeśli nic nie nie stanie i małża dalej będzie otwarta to ją wyrzucamy (dokładna instrukcja TU).

Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, podsmażamy czosnek, dodajemy cebulkę, pomidory, wino, sól, pieprz, cukier, bazylię  - smażymy ok 10 minut mieszając.

Gotujemy makaron, a do patelni z pomidorami dodajemy mule, przykrywamy i dusimy ok 5 - 7  min - do momentu, aż się otworzą.

Ugotowany makaron przekładamy na talerze z dekorujemy sosem, małżami, świeżą bazylią i podajemy!

Smacznego !










===============================

Zobacz też :
http://gitmallina.blogspot.com/2014/08/kurki-na-start.html





1 komentarz: