piątek, 24 lipca 2015

Najprostrzy sposób na krewetki !

Bardzo pyszne i szybkie  danie, 
może figurować na naszym stole jako przystawka, 
ale też jako danie główne w bardzo gorący letni dzień, 

U nas było na obiad z bułeczką, mniam !

 Najprostrzy sposób na krewetki !
Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji:

18 mrożonych / świeżych krewetek królewskich

6 pomidorków koktajlowych, obranych ze skóry

1/3 pęczka natka pietruszki

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

1 kieliszek białego wina

1 łyżka masła 

1 łyżeczka oliwy z oliwek 

świeża bagietka

Sposób przegotowania :

Krewetki mrożone wkładamy do miski z zimną wodą na ok 7 minut.

Krewetki oczyszczamy, zdejmujemy pancerz, ale zostawiamy ogonek, następnie nacinamy krewetkę od góry wyciągamy białą błonkowatą nitkę, potem nacinamy od spodu i wyciągamy jelito z czarną zawartością,
po tych zabiegach krewetkę płuczemy.

Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy posiekany czosnek i chilli,  smażymy ok 1 minuty, na następnie dokładamy krewetki, smażymy po 1 minucie z każdej strony. Wlewamy wino, na dużym ogniu, odparowujemy potem zmniejszamy ogień dusimy ok 3 minuty.

Na koniec dokładamy obrane pomidorki i posiekaną natkę, podsmażamy jeszcze ok 1 minuty by pomidorki się zagrzały i podjemy, najlepiej z bułeczką ale można też z makaronem.

Pycha !  
 










=====================

Zobacz też :

 http://www.gitmallina.pl/2015/04/poledwica-wieprzowa-z-makaronem-i.html

http://www.gitmallina.pl/2015/03/pizzo-tarta-na-ciscie-francuskim-z.html 



1 komentarz: