wtorek, 14 lipca 2015

Małże - jak oczyścić ?

Poniżej w kilku słowach omawiam jak zabrać się za oczyszczenie małży, 
nie jest to trudna sprawa, ale trzeba wiedzieć, jak to zrobić,
a wiec do dzieła !


http://www.gitmallina.pl/2015/07/maze-jak-oczyscic.html

Świeże małże powinny być zamknięte jeżeli jest jakaś otwarta to delikatnie uderzamy w nią nożem lub stukamy o blat i czekamy - jeżeli się zamknie to jest oki i możemy przyrządzać jeśli nic się nie wydarzy to ją musimy wyrzucić, pęknięte i połamane też wyrzucamy - mogą być nieświeże, nie ma co ryzykować. 
(z mojego doświadczenia proponuję poczekać trochę aż się trochę ogrzeją , wtedy stają się bardziej ruchawe)

Następnie ostrym nożykiem zeskrobujemy wszystkie nieczystości jakie przywarły do skorupki małży i dokładnie czyścimy szorstką stroną gąbki.

Ostatni etap to mycie, myjemy na durszlaku pod bieżącą wodą. Tylko nie za długo, bo jak za długo będziemy je moczyć to nam się otworzą i znowu trzeba będzie stukać :)

Tak oczyszczone małże są gotowe do gotowania. 

Najczęściej się je dusi w winie z masłem i czosnkiem, podaje z makaronem  obróbka cieplna nie może trwać jednak dłużej niż 5 - 6 min czyli do momentu, aż się otworzą, (te które się nie otworzą wyrzucamy) potem zaczynają tracić wartości, a samo mięsko zaczyna się robić ciągnące.

Smacznego !!! 



======================================
Zobacz też:
http://www.gitmallina.pl/2014/12/krewetki-z-czarnym-makaronem.html

http://www.gitmallina.pl/2015/01/spaghetti-aglio-olio-e-peperoncino.html






1 komentarz:

  1. No nareszcie nowy wpis, długo kazałaś czekać... A dobre małże nie są złe.

    OdpowiedzUsuń