poniedziałek, 20 lipca 2015

Jagodzianki !

Jagodzianki to po prostu jagodzianki !! 

Są - po prostu najlepsze !!!! 

A domowe to w ogóle niezastąpione

Składniki potrzebne do przygotowania ok 10-12 jagodzianek,

370 gram mąki

100 ml ciepłego mleka

55 gram cukru waniliowego

 duża szczypta soli

25 gram świeżych drożdży 

10 ml ciepłej wody

40 gram masła - rozpuszczonego

2 jajka

 kubek jagód 

(jak nie mamy jagód mogą być borówki)

Sposób przygotowania :

Jagody myjmy i posypujemy cukrem.

Drożdże kruszymy  do miseczki, zalewamy 10 ml ciepłej wody, mieszamy z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki. 

Odstawiamy na 15 minut.

W dużej misce łączymy mąkę, 1 jajko, sól, cukier, dodajemy zaczyn drożdżowy oraz roztopione masło, zagniatamy energicznie ciasto i odstawiamy na godzinę ew półtorej, aby podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięta kulę ciasta dzielimy na 10 - 12 części, z każdej części dłonią robimy placuszek, na środku układamy jagody, zlepiamy dokładnie brzegi, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy bułeczki łączeniem do dołu zostawiamy  na ok 30 - 40 minut aby podrosły - przykrywamy bawełnianą szmatka.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Przed włożeniem do piekarnika rozbełtanym jajkiem smarujemy każdą bułeczkę.

Pieczemy ok 20 minut - aż się pięknie zrumienią. 

Jak na mało słodkości posypujemy cukrem pudrem, ale ja wolę sute !!! 

Smacznego !







=================================
Zobacz też :
http://gitmallina.blogspot.com/2014/08/szybki-romans-z-panna-antonowka.html
Sernik





1 komentarz:

  1. Pychota. Szkoda, że sezon jagodowy nie trwa cały rok.

    OdpowiedzUsuń