wtorek, 2 czerwca 2015

Po prostu kawał mięcha !!!

Nie ma to jak dobry kawał mięsa, dobrze wysmażony,
z zielonym groszkiem i ziemniaczkami. 

Ten obiad po prostu jest pyszny! 


http://www.gitmallina.pl/2015/06/po-prostu-kawa-miecha.html
Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji

antrykot 0,5 kg na 2 steki po ok 250 gram każdy

1 opakowanie mrożonego zielonego groszku

1 kg ziemniaków 

łyżka masła

Sposób przygotowania :

Mięso należy wyjąc z lodówki przynajmniej 30 min przed smażeniem, myjemy je i dokładnie osuszamy.  

Solimy i pieprzymy już po usmażeniu bo sól powoduje odpływ soków z mięsa, a pieprz spali się nam w trakcie smażenia.

W piekarniku nagrzewamy talerzyk do 40 - 50 stopni.
 
Obieramy ziemniaki, gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości. 

Groszek przesypujemy do garnuszka zalewamy wodą i czekamy, aż sie zagotuje.

Rozgrzewamy patelnię (najlepiej żeliwną, ceramiczną lub nierdzewną) potem rozgrzewamy kilka kropli oleju roślinnego, (nie masła, ze względu na to ze masło zwykłe zaczyna się palić na patelni przy temperaturze 130 Celsjusza, możemy użyć klarowanego), a na koniec, na rozgrzanej na maksa patelni kładziemy nasze mieso i smażymy

Zasada smażenia jest taka, że na każdy centymetr grubości dajemy mięsu 1 minutę z każdej strony, tj jak mamy setka 3 cm grubości to smażymy go 6 min łącznie i mamy w tedy średnio wysmażony. 

Po zdjęciu setka z patelni odstawiamy do na ciepły talerzyk na ok 5 min. 

Podajemy z piure ziemniaczanym i ciepłym groszkiem, smacznego !!!








========================
Zobacz tez :
 Chaczapuri adżarskie !!!
 http://www.gitmallina.pl/2015/01/mr-hamburger.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz