wtorek, 19 maja 2015

Wieprzownia z sałatką z rukoli

Proste rozwiązania są najlepsze. 

Trzeba tylko pamiętać, żeby używać dobrych jakościowo składników,
bo tylko wtedy uda nam się osiągnąć zamierzony wcześniej efekt. 

Dziś wieprzowina z sałatką z rukoli.

(a 20 g rukoli to tylko 5 kcal).

Zapraszam !



http://www.gitmallina.pl/2015/05/wieprzownia-z-saatka-z-rukoli.html
Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji:

0,5 kg wieprzowiny (polędwica)

1 papryczka chili

2 garście rukoli

3 łyżki pestek słonecznika 
(uprażone wcześniej)

sól, pieprz, 
zioła prowansalskie

3 rzodkiewki

1 cebulka czerwona
 
SOS:

2 łyżki musztardy francuskiej 

1 łyżka miodu lawendowego

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka starego parmezanu

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy zasypujemy ziołami prowansalskimi, zostawiamy na minimum 20 minut.

Rukole myjemy dzielimy na 2 porcje. 

Rzodkiewkę na tarce ścieramy na plasterki, cebulkę kroimy w plasterki, pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.

W miseczce łączymy musztardę francuską 2 łyżki soku z cytryny, olie z oliwek, 1 łyżeczkę parmezanu. 

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy mięso ok 6 minut z każdej strony.
Dodajemy papryczkę przekrojoną na pół bezpośrednio na patelnię 
(nada lekkiej ostrości mięsu)

Wieprzowinę serwujemy z rukolą polaną sosem, posypaną rzodkiewkami cebulką i prażonymi pestkami słonecznika.

Opcjonalnie możemy podać podsmażoną na patelni gilowej bagietkę. 

Smacznego. 










=======================
Zobacz też : 
 http://www.gitmallina.pl/2014/12/krewetki-z-czarnym-makaronem.html







1 komentarz:

  1. Cały czas nie jestem przekonany czy lubię rukole, ale danie wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń