piątek, 29 maja 2015

Truskawkowe crumble !

Truskawki są i będą moimi ukochanymi owocami, bardzo żałuję że są tylko przez pół roku,  ale w tym czasie staram sie je wykorzystać do ostatka i jemy je na ciepło, na zimno, w deserach i obiadach. 
Pycha ! 

http://www.gitmallina.pl/2015/05/truskawkowe-crumble.html
Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji:

0,5 kg truskawek

2,5 łyżki mąki

80 gram masła

2,5 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy, obieramy, kroimy na plastry.
W misce łączymy masło z mąką i cukrem pudrem, aż powstanie produkt przypominający strukturą mokry piasek.

Włączamy piekarnik na 220 stopni.

W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone truskawki, przysypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 15 minut, aż kruszonka sie brązowi. 

Podajemy ciepłe z lodami.















4 komentarze: