piątek, 8 maja 2015

Łosoś w papilotach, zielone szparagi i młode ziemniaczki !

Nareszcie !!!
Pogoda trochę się poprawiła, na straganie co raz śmielej wyglądają do nas przeróżne pyszności, dziś zdecydowałam się na młode ziemniaki i szparagi, a żeby było jeszcze lepiej dodałam do tego łososia. 

Będzie pysznie !!!



Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji:

500 gram łososia

4 plasterki cytryny

14 szparagów

0,5 kg młodych ziemniaków

sól, pieprz, 

jogurt naturalny

kilka listków mięty

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

1 pęczek koperku

Sposób przygotowania :

Wstawiamy osoloną wodę na ziemniaki.

Filety z łososia myjemy pod zimną wodą, oczyszczamy z ewentualnych ości. 

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni - wyjmujemy blachę. 

Na blasze układamy folię aluminiową, smarujemy oliwą układamy plasterki cytryny, na cytrynie kładziemy porcję łososia, układamy koperek, zawijamy folię aluminiową tak by ryba miała miejsce, wkładamy do piekarnika na ok 20 minut. 

Młode ziemniaczki oczyszczamy z piasku, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do miękkości. 

Szparagi myjemy, odłamujemy stwardniałe końce, rozgrzewamy patelnię, skrapiamy ja 3 kroplami oliwy,  szparagi smażymy po 3 minuty z każdej strony. 

Jogurt naturalny łączymy z posiekaną miętą, sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem (1 łyżka) solimy i pieprzymy. 

Na talerzu układamy szparagi, łososia, ziemniaczki i sose jogurtowo koperkowo - miętowym. Podajemy z białym winem!

Prawdziwa pycha w niecałe 27 minut !!!

















 
====================================
Zobacz też :
http://gitmallina.blogspot.com/2014/10/pulled-pork.html
Pulled Pork
Kurczak GARAM MASALA !





2 komentarze:

  1. Bardzo wytworne danie SUPER!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładne zdjęcia, danie też wygląda niczego sobie.

    OdpowiedzUsuń