poniedziałek, 4 maja 2015

Frittata - lekko i zwienie - na wiosnę

Danie to można serwować na obiad, ale też na śniadanie będzie niczego sobie,
i na ciepłą kolacje też jak znalazł, 

a przy okazji jest szybkie, lekkie i sycące.

Dziś FRITATA !!!


http://www.gitmallina.pl/2015/05/frittata-lekko-i-zwienie-na-wiosne.html
 Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji:

6 jajek

 kubeczek jogurtu naturalnego

1 cebulka czerwona

1/2  papryki czerwonej

1/2 avokado

1 kubek zielonego groszku (mrożony)

1 kubek fasolki szparagowej (mrożona)

kawałek sera do starcia 

kila listków bazylii

sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania :

Groszek i fasolkę gotujemy w rondelku ok. 4 minut.

Jajka rozbełtamy, łączymy z jogurtem naturalnym, dodajemy sól pieprz, zioła prowansalskie, porwane listki bazylii.

Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Paprykę kroimy w dosyć spora kostkę, natomiast cebulę w drobną kostke podsmażamy na średnim ogniu, aż cebula się z brązowi, a papryka zmięknie, na patelnie dodajemy odsączony groszek i fasolkę, delikatnie mieszamy. 

Wylewamy masę jajeczna na warzywa na patelni rozprowadzamy mieszamy cała zawartość, by masa równomiernie się rozlała po patelni.

Smażymy pod przykryciem ok 5-7 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią by nie przywarła do dna. 

Zaraz przed końcem smażenia posypujemy wierzch  startym serem i awokado.

Smacznego !!!



















========================
Zobacz też:
http://gitmallina.blogspot.com/2014/08/normal-0-21-false-false-false.html
Hummus

















1 komentarz: