czwartek, 16 kwietnia 2015

Wyrazisty indyk z serem cameberem - PYCHA !

Dziś naprawdę czuć wiosnę w powietrzu, aż żal siedzieć w czterech ścianach. 

Powietrze jest coraz cieplejsze, 
listki na gałązkach zaczynają się  się budzić do życia, 
wiec i na talerzu jak by trochę lżej, i bardziej wiosennie.

Dziś indyk marynowany w jogurcie podany 
na sałacie z ziemniaczkami.


Wyrazisty indyk z serem cameberem - PYCHA !
Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji:

0,7 kg piersi indyka

mix sałaty

kilka pomidorków koktajlowych

1/2 papryki czerwonej

cebulka

ziemniaczki

Marynata do mięsa:

śmietana lub jogurt naturalny kubeczek 

2 ząbki czosnku

przyprawa orientalna w skład której wchodzi:
(kolendra, papryczka, kmin rzymski,chili)

1 łyżka papryki ostrej

3 łyżeczki soku z cytryny 
pieprz

sól 

 camembert

pesto
Sposób przygotowania :

Przygotowujemy marynatę, tj do śmietany lub jogurtu wciskamy czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny i przyprawy, mieszamy.

Mięso myjemy oczyszczamy z błonek, kroimy na plastry, rozbijamy lekko ręką, zanurzamy w marynacie, najlepiej na minimum 30 minut.

Ser camembert kroimy na plastry. 

Po ok 30 minutach wyjmujemy mięso z marynaty, układamy na środku każdego kawałka mięsa plasterek sera i łyżeczka pesto, składamy na pół spinając wykałaczką. Tak przygotowane mięso układamy na patelni i smażymy na małym ogniu przez ok 10 minut.

Ziemniaczki czyścimy , gotujemy.

Na sałatę mieszamy z pomidorkami koktajlowymi i pokrojoną papryką i cebulą 

Podajemy wszystko razem. 

Smacznego !!












====================================
Zobacz też:
http://gitmallina.blogspot.com/2014/09/ratatouille-czyli-rattatuj.html
http://gitmallina.blogspot.com/2014/10/pulled-pork.html
































1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie, takie połączenia zawsze są udane.

    OdpowiedzUsuń