poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Polędwica wieprzowa z makaronem i fasolką

Zainspirowana przepisem 

Jamiego Oliviera stworzyłam wariację na temat jego dnia. 

Zmieniłam kilka składników, dodałam inne i powstało mi takie o to danie:

Zapraszam:

http://www.gitmallina.pl/2015/04/poledwica-wieprzowa-z-makaronem-i.html
Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji:

1 polędwica wieprzowa 

1 papryczkę chilly

5 ząbków czosnku

opakowanie świeżego makaronu

garść pomidorków koktajlowych 

garść szpinaku

paczka fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej

pesto z suszonych pomidorów 

1 kubeczek zielonego groszku

parmezan 

3 łyżki pesto 
(ja miałam z suszonych pomidorów)

Sposób przygotowania:

Polędwicę myjemy, czyścimy kroimy na 2 kawałki, solimy i pieprzymy, lekko rozbijamy ręką. 

Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy mięso wraz z ząbkami czosnku
(w łupinie) i papryczką chilli (pokrojoną na krzyż jak na zdjęciu). 
Mięso przekładamy na drugą stronę i tak co 2 - 3 minuty. 

Polędwica jako, że jest wieprzowa musi być dobrze upieczona.

W DUŻYM garnku wstawiamy wodę, solimy czekamy, aż się zagotuje, do wrzątku wrzucamy fasolkę szparagową, gotujemy 8 minut, ciasto makaronowe i szpinak  dorzucamy do garnka, gotujemy wszystko razem kolejne 5 minut. 

Odcedzamy, dodajemy 3 łyżki pesto z suszonymi pomidorami - mieszamy.

Posypujemy wszystko płatkami parmezanu, wykładamy na głęboki talerz.

2 minuty przed końcem smażenia mięsa dodajemy na patelnię pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. 

Usmażone mięso kroimy w plastry i podajemy z makaronem, pomidorkami, czosnkiem, hmmm

Smacznego !











===============================
Zobacz też :











1 komentarz: