wtorek, 21 kwietnia 2015

Pieczone bataty - nawet niezłe !

Dziś mam propozycję zdrowszą, niż klasyczne frytki z frytkownicy, 
a i w smaku są zdecydowanie ciekawsze - pomieszanie ziemniaka i marchewki.

Obiad złożony z fasolki szparagowej, piersi kurczaka z pieprzem i batatów uznaję za udany pomysł !!! 

Pieczone bataty - nawet niezłe !
Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji:

2 średnie bataty

1 łyżeczka soli 

pieprzu (mielony, w kulkach)

1 łyżka  oliwy z oliwek

pierś kruczka

fasolka szparagowa

jogurt naturalny

dymka

1 łyżka musztardy francuskiej

łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania :
Piekarnik włączamy na 190 stopni.


Bataty myjemy, kroimy w ósemki, układamy w formie, skrapiamy oliwą i solimy.Wkładamy do piekarnika  na ok 30 - 40 min. 
Jak staną sie miękkie to oznacza że są gotowe.

Pierś kurczaka oczyszczamy z błonek zasypujemy pieprzem mielonym i wciskamy kulki pieprzu w mięso - smażymy.

Fasolkę rozmrażamy gotujemy.

Sos robimy z jogurtu naturalnego, pomieszanego z łyżką musztardy francuskiej, posiekaną dymką 3 listkami mięty(opcjonalnie), łyżką soku z cytryny, soli i pieprzu. 

Usmażone mięso posypałam płatkami parmezanu. 

Podajemy wszystko razem.bardzo smaczne!
Smacznego !






====================================
Zobacz też :
Polski fast food !
http://gitmallina.blogspot.com/2014/12/tortilla-troche-promykow-sonca.html



3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, nowe smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nowe smaki bataty, a już nadchodzą szparagi !!!! Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nowe smaki bataty, a już nadchodzą szparagi !!!! Smacznego!

    OdpowiedzUsuń