czwartek, 2 kwietnia 2015

Jajka faszerowane, Wielkanocne !

Jak, Święta Wielkanocne, to muszą być jajka. 
Przez pewien czas nie lubiłam jajek faszerowanych, zdecydowanie bardziej preferowałam różne pasty jajeczne lub po prostu jajko na miękko przełożone do szklanki i rozmącone z majonezem pieprzem, 
z Tatą żeśmy się tym zajadali.

Ale jako, że gusta się zmieniają, to polubiłam jajka faszerowane, 
ba nawet sama zaczęłam je przygotowywać, u mnie wszystko  
szybko i prosto to i na to znalazłam dobre rozwiązanie. 
Zapraszam !


 Składniki potrzebne do przygotowania 4 jajek faszerowanych:

2 jajka

1 cebulka

2 pieczarki

1/4 dymki

sól i pieprz

bułka tarta

1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Dokładnie szorujemy jajka.

Jajka gotujemy na twardo.

Po ugotowaniu i przestudzeniu bez obierania, ostrym nożem przekrajmy szybko jajka na pół.
Wydrążamy białko i żółtko, uważając by nie uszkodzić skorupki. Wydrążony środek szatkujemy i przekładamy do miski. 

Pieczarki i cebulkę oczyszczamy, kroimy w bardzo drobniutką kostkę, podsmażamy na oleju z, a następnie dodajemy do miski.

Dymkę szatkujemy drobniutko, dodajemy do jajek i pieczarek, mieszamy, solimy i pieprzymy. 

Tak przygotowaną masą napełniamy skorupki.

Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą, i dociskamy do niej jajkiem od strony farszu, układamy na patelni i podsmażamy. 

Podajemy na ciepło, ale i po wystygnięciu są smaczne !











=============================================
Zobacz też :
http://www.gitmallina.pl/2015/02/pasta-jajeczna-kanapka-na-medal.html

1 komentarz:

  1. Chyba moja ulubiona wielkanocna potrawa, ale faktycznie to przychodzi z czasem.

    OdpowiedzUsuń