Jajka faszerowane, Wielkanocne !
Jak, Święta Wielkanocne, to muszą być jajka.
Przez pewien czas nie lubiłam jajek faszerowanych, zdecydowanie bardziej preferowałam różne pasty jajeczne lub po prostu jajko na miękko przełożone do szklanki i rozmącone z majonezem pieprzem,
z Tatą żeśmy się tym zajadali.
Ale jako, że gusta się zmieniają, to polubiłam jajka faszerowane,
ba nawet sama zaczęłam je przygotowywać, u mnie wszystko
Składniki potrzebne do przygotowania 4 jajek faszerowanych:
2 jajka
1 cebulka
1 cebulka
2 pieczarki
1/4 dymki
sól i pieprz
bułka tarta
1 łyżka oleju
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Dokładnie szorujemy jajka.
Jajka gotujemy na twardo.
Po ugotowaniu i przestudzeniu bez obierania, ostrym nożem przekrajmy szybko jajka na pół.
Wydrążamy białko i żółtko, uważając by nie uszkodzić skorupki. Wydrążony środek szatkujemy i przekładamy do miski.
Pieczarki i cebulkę oczyszczamy, kroimy w bardzo drobniutką kostkę, podsmażamy na oleju z, a następnie dodajemy do miski.
Dymkę szatkujemy drobniutko, dodajemy do jajek i pieczarek, mieszamy, solimy i pieprzymy.
Tak przygotowaną masą napełniamy skorupki.
Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą, i dociskamy do niej jajkiem od strony farszu, układamy na patelni i podsmażamy.
Podajemy na ciepło, ale i po wystygnięciu są smaczne !
Podajemy na ciepło, ale i po wystygnięciu są smaczne !
=============================================
Zobacz też :
Chyba moja ulubiona wielkanocna potrawa, ale faktycznie to przychodzi z czasem.
OdpowiedzUsuń