piątek, 24 kwietnia 2015

Beziki idealne !!!!

Beza jest dla mnie deserem idealnym, nigdy nie było tak, żeby mi nie wyszła, nie zajmuje mi zbyt wiele czasu, a jest pyszna, krucha na zewnątrz, a lekko ciągnąca w środku. Można jej przygotować więcej i schować do szczelnego pojemnika i przechowywać do 2 tyg, 
także możemy się cieszyć bezowym świętem kiedy tylko chcemy.
Bezy
Składniki potrzebne do przygotowania 15 bezików:

6 białek

1 szklana cukru

kubeczek śmietany 30 lub 36 %

garść świeżych malin

Sposób przygotowania :

Musimy dokładnie udzielić białka od żółtek, nie ma prawa zostać żaden farfocel żółtka. 

Włączmy piekarnik  na 160 stopni i od razu wyjmujemy 2 blachy.

Białka odkładamy do metalowej miski, i zaczynamy ubijać mikserem. Cukier dodajemy partiami, od samego początku ubijania, czas ubijania to ok 5 - 7 minut, aż piana będzie błyszcząca i sztywna. 

Blachy wykładamy papierem do pieczenia, a nich układamy łyżką pianę, (taką wielkość jaką chcecie, byle by wszystkie były takiej samej wielkości i grubości) beziki trochę urosną więc muszą mieć miejsce między sobą.
 
Wkładamy blachy do piekarnika, po 10 minutach zmniejszamy temp do 110 i suszymy bezę jeszcze kolejne 60 minut. 
Po tym czasie wyłączmy piekarnik i zostawiamy bezy na kolejne 30 minut, po tym czasie uchylamy piekarnik i czekamy, aż zupełnie wystygną. 

Ubijamy śmietanę, myjemy maliny, dekorujemy bezę.

Ja na dolnej bezie ułożyłam bitą śmietanę przykryłam od góry drugą beza, udekorowałam miętą i malinami. 
Są tak pyszne ze ścieżko się oderwać ! 


















====================================
Zobacz tez :
http://www.gitmallina.pl/2015/02/nalesniki-z-bananem-obiad-na-sodko.html


1 komentarz: