środa, 25 marca 2015

Pyszne jogurtowo - szczypiorkowe bułeczki

Bułeczki, jogurtowo szczypiorkowe na przywitanie wiosny  !!
Polecam każdemu, można konsumować i na ciepło i po tym jak wystygną !
Idealne bedą z hummusem (hummus)
http://www.gitmallina.pl/2015/03/pyszne-jogurtowo-szczypiorkowe-bueczki.html
Składniki potrzebne do przygotowania 6 - 8 bułeczek

450 gram mąki pszennej

20 gram drożdży (świeżych) 

3 łyżki bardzo cieplej wody

1 łyżeczka cukru

3 łyżeczki soli

1 jajko

120 gram jogurtu naturalnego

60 gram roztopionego masła

posiekany pęczek szczypiorku

2 łyżeczki sezamu

3 łyżki wody

Sposób przygotowania :

Drożdże rozpuszczam z cukrem i ciepłą wodą, odstawiam na 10-15 minut.

Do miski wsypuję mąkę i pozostałe składniki (oprócz sezamu), zaczyn drożdżowy dodaję po tym jak podrośnie. 

Zagniatam ciasto przez ok 5 minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.Formuję z ciasta kulę, przykrywam ściereczką i odkładam na ok 40 minut w spokojne miejsce, aby podwoiło swoją objętość. 

Po tym czasie kulę dzielę na 6 - 8 równych kawałków, formuję z nich bułeczki ściągając ciasto pod spód bułeczek i zostawiam na wyłożonej papierem do pieczenia formie na około 15 minut pod przykryciem - znowu troszkę powinny podrosnąć. 

Włączam piekarnik na 200 stopni. 

Podrośnięte bułeczki smaruję wodą i oprószam sezamem. 

Wstawiam bułeczki do piekarnika na ok 15 - 20 minut - aż się ładnie zrumienią. 

I to cała filozofia !

Smacznego !!!!













Lekko zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzi z ostatniego numeru dwumiesięcznika "Sielskie życie"
==========================================
Zobacz też:
Hummus
 





1 komentarz:

  1. Pieczywo własnego wypieku jest pyszne zawsze i pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń