piątek, 6 marca 2015

Pizzo - tarta na ciście francuskim z tuńczykiem.

Pizze i makarony możemy jeść bez opamiętania, no dobra jednym opamiętaniem jest strzałeczka na wadze...
Dziś miałam ochotę na pizze, a nie miałam czasu wyrabiać ciasta, potem czekać, aż wyrośnie itd., akurat  w sklepie w ręce wpadło mi ciasto francuskie, wiec postanowiłam pokombinować ...
Wyszło to co prezentuję poniżej, okazało się zjadliwe, ba nawet całkiem, całkiem, a może jeszcze lepiej....


http://www.gitmallina.pl/2015/03/pizzo-tarta-na-ciscie-francuskim-z.html
Składniki potrzebne do przygotowania:

1 paczka ciasta francuskiego

1 puszka tuńczyka

1 koncentrat pomidorowy

50 gram sera żółtego 

zielone oliwki

1 cebula

5 pomidorków koktajlowych

3 łyżeczki oliwy

majonez - opcjonalnie

oregano

Sposób przygotowania:

Wyjmujemy jedna blachę do pieczenia, włączamy piekarnik na 200 stopni.

Ciasto wyjmujemy z lodówki na 1 godzinę przed przygotowaniem pizzy, żeby się trochę ogrzało i stało się bardziej elastyczne.

Ciasto rozkładamy na blasze, zaplatamy brzegi, obciążamy czymś mniejszym niż ciasto (ja użyłam tortownicy) i wstawiamy do piekarnika na ok 10 min.

Bierzemy sie za półprodukty: tuńczyka odsączamy z oleju, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, pomidorki kroimy na połówki, a ser żółty ścieramy na tarce.

Do koncentratu pomidorowego dodajemy oliwę i oregano, wszystko mieszamy.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, smarujemy koncentratem, następnie układamy ser żółty,pomidorki, cebule, oliwki i tuńczyka.

Wstawmy nasze ciasto do piekarnika na ok 7 minut tak by ser się rozpuścił. 

Po upieczeniu możemy posmarować majonezem. 

Smacznego !









======================================================================

Zobacz też :

http://gitmallina.blogspot.com/2014/09/ale-bruschetta.html 

http://gitmallina.blogspot.com/2014/08/nalesniki-z-truskawkami-bajka.html


















1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie, ciekawa wariacja na temat pizzy. Trzeba sprawdzić, wygląda na całkiem szybkie i proste danie.

    OdpowiedzUsuń