Pieczony Camebert - przystawka pierwsza klasa.
Uwielbiam lekko przyrumienioną, chrupiącą bagietkę z lekkim posmakiem ziół,
zamoczoną w ciepłym ciągnącym się serze z kieliszkiem białego wina...
Ale się rozmarzyłam ...
A nie !! To nie sen to rzeczywistość !!!
Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji:
2 sery camembert
1 bagietka
1 gruszka
2 garście rukoli
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki chilli
suszony rozmaryn
garść orzechów włoskich
garść orzechów włoskich
oliwa
Sposób przygotowania :
Włączamy piekarnik na 180 stopni.
Czosnek rozgniatamy mieszamy z suszonym chilli,
Ser wyjmujemy z opakowania, w skórce od góry wycinamy otwór ale tak by został rant, w otwór wkładamy przygotowaną wyciśnięty czosnek i chilli. Przykrywamy od góry folią aluminiową, i wstawiamy do piekarnika na ok 15 minut.
Gruszkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle na patelni, aż się lekko skarmelizuje - odstawiamy.
W tym czasie kroimy bagietę na słupki, na patelni rozgrzewamy oliwę z ziołami prowansalskimi i wrzucamy bagietę by się zrumieniła z każdej strony.
Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową.
Na talerzu układamy rukolę, mus gruszkowy, ser i bagietkę - możemy polać jeszcze wszystko octem balsamicznym.
===============================================
Zobacz też :
Komentarze
Prześlij komentarz