środa, 4 marca 2015

Pieczona plędwica z ziemniaczkami, hmmmm

Dziś danie szybkie, pieczone z ziemniakami
i do tego naprawdę smaczne! 

Zapraszam !


http://www.gitmallina.pl/2015/03/pieczona-pledwica-z-ziemniaczkami-hmmmm.html
 Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji:

1 polędwica wieprzowa

0,7 kg ziemniaków

200 gram szpinaku

1 cebula

2 ząbki czosnku

30 gram sera gorgonzola 
 
sól, pieprz,

1 łyżeczka majeranku 

1 łyżka musztardy


Sposób przygotowania :

W miseczce łączymy majeranek, 3 łyżki musztardy sarepskiej szczyptę soli i pieprzu, 2 - 3 łyżki oliwy.

Polędwicę myjemy, oczyszczamy, nacieramy marynatą - zostawiamy na minimum 30 minut. 

Włączamy piekarnik na 180 stopni.

Mięso obsmażamy z każdej strony po 1 minucie, wstawiamy mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przykryte folią aluminiową i pieczemy ok 40 minut.
10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię.
 

Mięso musi być dopieczone, nie możne być różowe w środku, bo jest to polędwica WIEPRZOWA, a nie WOŁOWA, która może być krwista. 

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie.

Cebulkę obieramy siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę - podsmażamy, szpinak myjemy, siekamy, dodajemy do cebulki i czosnku - podsmażamy, po chwili dodajemy ser gorgonzola - mieszamy czekamy, aż ser się rozpuści i wszystko razem się połączy - odstawiamy.
 
Jak ziemniaki są jeszcze lekko twardawe odlewamy je, przestudzamy i kroimy w plasterki, na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy plasterki ziemniaków, możemy posypać je świeżym lub suszonym rozmarynem.

Upieczone mięso, podsmażone ziemniaczki i aromatyczny szpinak podajemy od razu i delektujemy się smakiem. 









====================================================================

Zobacz też :

 http://gitmallina.blogspot.com/2014/10/indyk-w-winie-z-gruszka.html















1 komentarz:

  1. Bardzo ładne zdjęcia, a danie wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń