wtorek, 24 marca 2015

Hummus - hmm, dobre !

-Hummus-
jest to pasta do chleba, najbardziej popularna na bliskim wschodzie,
w kuchni arabskiej i żydowskiej , 

ale tak naprawdę doskonale znany jest na całym świecie, 
a teraz też i u nas w kuchni...
Składniki potrzebne do przygotowania :

1 szklanka suchej ciecierzycy

3 łyżki sezamu

1 ząbek czosnku

1 szklanka lodowatej wody

1 łyżka soku z cytryny 

3 łyżki oleju 

sól, pieprz 
przyprawa Harissa
(kolendra, papryczka, kmin rzymski,chili)

zatar, albo 
po prostu świeżo mielona papryka

Sposób przygotowania :

Ciecierzycę zalewamy 3 szklankami wody i zostawiamy na 12 h.

Po tym czasie odlewamy wodę, płuczemy ciecierzycę, zalewamy ją 3 szklanki wody i gotujemy do miękkości ok. 1 - 1,5h. jest dobra gdy ziarenko po lekkim naciśnięciu rozchodzi sie w palcach.

Pastę Tahin przygotowujemy z sezamu i oleju. 
Sezam podsmażamy na suchej patelni - uważajmy by nam się nie spalił, a następnie mielimy go młynku do kawy z 1 - 2 łyżeczkami oleju tak długo, aż powstanie gęsta pasta.

Ugotowaną, odsączoną i wystudzoną cieciorkę mielimy, dodajemy 1 ząbek czosnku, sok z cytryny wodę, pastę tahin, sól i  mielimy dalej, tak by uzyskać gładką pastę.

Podajemy z chlebkiem, oliwą, przyprawą Hassana lub inna przyprawą.


Smacznego i na zdrowie !!!











=======================================
Zobacz też :
 zupa z soczewicą













3 komentarze: