Hummus - hmm, dobre !
-Hummus-
jest to pasta do chleba, najbardziej popularna na bliskim wschodzie,
w kuchni arabskiej i żydowskiej ,
ale tak naprawdę doskonale znany jest na całym świecie,
a teraz też i u nas w kuchni...
jest to pasta do chleba, najbardziej popularna na bliskim wschodzie,
w kuchni arabskiej i żydowskiej ,
ale tak naprawdę doskonale znany jest na całym świecie,
a teraz też i u nas w kuchni...
Składniki potrzebne do przygotowania :
1 szklanka suchej ciecierzycy
3 łyżki sezamu
1 ząbek czosnku
1 szklanka lodowatej wody
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oleju
sól, pieprz
przyprawa Harissa
zatar, albo
po prostu świeżo mielona papryka
przyprawa Harissa
(kolendra, papryczka, kmin rzymski,chili)
zatar, albo
po prostu świeżo mielona papryka
Sposób przygotowania :
Ciecierzycę zalewamy 3 szklankami wody i zostawiamy na 12 h.
Po tym czasie odlewamy wodę, płuczemy ciecierzycę, zalewamy ją 3 szklanki wody i gotujemy do miękkości ok. 1 - 1,5h. jest dobra gdy ziarenko po lekkim naciśnięciu rozchodzi sie w palcach.
Pastę Tahin przygotowujemy z sezamu i oleju.
Sezam podsmażamy na suchej patelni - uważajmy by nam się nie spalił, a następnie mielimy go młynku do kawy z 1 - 2 łyżeczkami oleju tak długo, aż powstanie gęsta pasta.
Ugotowaną, odsączoną i wystudzoną cieciorkę mielimy, dodajemy 1 ząbek czosnku, sok z cytryny wodę, pastę tahin, sól i mielimy dalej, tak by uzyskać gładką pastę.
Podajemy z chlebkiem, oliwą, przyprawą Hassana lub inna przyprawą.
Smacznego i na zdrowie !!!
=======================================
Zobacz też :
Muszę zrobić ;)
OdpowiedzUsuńPycha, najlepsze z pitą lub bułeczkami własnego wypieku.
OdpowiedzUsuńuwielbiam hummus, pycha!
OdpowiedzUsuń