poniedziałek, 16 marca 2015

Ciasto drożdżowe - prostrze niż myślisz !!!

- Ciasto drożdżowe -
przywodzi na myśli chwile z dziecięcych lat, gdy mama przykrywała lnianą ściereczką misę z ciastem
i nakazywała chodzenie na paluszkach po domu,
bo ciasto drożdżowe musi mieć cisze i spokój,
inaczej się obrazi i nie urośnie.

A potem następował ten długo wyczekiwany moment i mogliśmy się delektować ciastem, posmarowanym powidłami śliwkowymi i popijając to mlekiem - to był najlepszy posiłek dzieciństwa!

Dziś kawa zastępuje mleko,
ale dalej chodzę na paluszkach wokół miski, 
tak na wszelki wypadek..

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

340 gram mąki + do podsypania

20 gram drożdży
lub 
paczka suchych ok 7gram

100 ml mleka

10 ml ciepłej wody

30 gram cukru

2 garście rodzynek

2 łyżeczki soli

2 jajka

20 gram rozpuszczonego masła 

1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta

KRUSZONKA:

2 łyżki masła 

3 łyżki mąki

4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania :

Ja miałam świeże drożdże więc je rozpuściłam w kubeczku z ciepłą wodą i szczyptą cukru, poczekałam ok 10 minut, ale jak macie świeże to dodajcie je bezpośrednio do mąki.

Do dużej miski wsypuję mąkę, sól, cukier, wbijam 2 jajka, mieszam, wlewam  mleko, mieszam, dodaje rozczyn drożdżowy, wrzucam rodzynki. Mieszam wszystko, jak już połączą sie nam składniki, wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując od czasu do czasu masę. 

Po wyrobieniu ciasta,  gdy ma gładką konsystencję wkładamy je do miski i zostawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość - ok 1 godzina. 

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

Po godzinie przekładamy na blat, zagniatamy je szybko ze 2 razy formujemy kształt tak by pasował do keksówki. Wkładamy ciasto do formy i zostawiamy na kolejną godzinę. 

Ciasto powinno znowu trochę wyrosnąć i powinno mieć lekki wzgórek. 

Kruszonkę robimy mieszając ze sobą cukier puder ,mąką i masło, aż do uzyskania konsystencji suchego piasku.

Po tym czasie włączamy piekarnik na 190 stopni. 

Smarujemy ciasto rozbełtanym jajkiem, dekorujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na ok 40 -50 minut. 

Przed wyjęciem zawsze sprawdźmy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. 

Niebo w gębie !!!












==================================
Zobacz też :

 http://gitmallina.blogspot.com/2014/11/mam-sernik-chcesz-kawek.html

http://gitmallina.blogspot.com/2014/08/szybki-romans-z-panna-antonowka.html







1 komentarz: