piątek, 27 lutego 2015

Polędwica alla Wellington

Dziś obiad, który będzie wymagał trochę więcej czasu i 
zachodu niż, zazwyczaj wymagają moje dania.
Będzie to wariacja na temat polędwicy Wellingtona, normalnie powinna to być polędwica wołowa, ale ja miałam w domu wieprzową i taką też użyłam, przedłużyłam czas pieczenia, gdyż nie możemy jeść polędwicy wieprzowej krwistej, musi być tak zwana  well done. 
Chrupiąca skórka z ciasta francuskiego, lekko orzechowy smak pieczarek,
a na końcu delikatny posmak musztardy daje genialne połączenie. 



http://www.gitmallina.pl/2015/02/poledwica-alla-wellington.html

Składniki potrzebne do przygotowania:

1 polędwica wieprzowa

1 opakowanie ciasta francuskiego

500gram pieczarek

1 cebula

6 plastrów szynki parmeńskiej

2 łyżki musztardy sarepska

1 jajko

do podania: 
ziemniaki i brokuł 

folia spożywcza

Sposób przygotowania:

Polędwice myjemy, oczyszczamy z błonek, obsmażamy na patelni po 2 minuty z każdej strony. 

Zdejmujemy z patelni, jeszcze gorącą smarujemy musztardą i odstawiamy do wystygnięcia. 

Pieczarki i cebulę czyścimy, myjemy, trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Powstałą pieczarkowo - cebulową pulpę podsmażamy, aż wyparuje cała woda, zdejmujemy z gazu i odstawiamy do wystygnięcia.

Na folii spożywczej układamy szynkę parmeńską, tak by plasterki szynki na siebie nachodziły, na szynce rozsmarowujemy masę pieczarkową i na masie układamy mięso, zawijamy bardzo ścisło - robimy tzw cukierka.

Wkładamy na 20 min do zamrażalnika.

Arkusz ciasta francuskiego rozwałkowujemy na grubość ok 1- 2 mm.

Wyjmujemy mięso z zamrażalnika - odwijamy z folii, ciasto francuskie układamy na kolejnym arkuszu folii, na cieście układamy mięso i znowu zawijamy ścisło w folię.

Włączmy piekarnik na 200 stopni, a cukierka wstawiamy znowu do zamrażarki na 15 min. 

Przed włożeniem do piekarnika, zdejmujemy folię, smarujemy roztrzepanym jajkiem, wycinamy wzorek i wstawiamy do piekarnika na 10 min, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy kolejne 35 min. 
Jak ciasto się będzie przypiekać możemy przykryć je folią aluminiową. 

Podajemy z ziemniaczkami z wody i gotowanym brokułem.

Smacznego !!! 









=====================================================================

Zobacz też :

 http://www.gitmallina.pl/2014/12/fasolka-po-bretonsku-najszybsza.html 
http://www.gitmallina.pl/2014/12/patelnia-drwala.html

































3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie i smakuje (pewnie ), genialnie , Zrobię taki obiad w niedzielne popołudnie mam nadzieję że mi się uda !!! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń