wtorek, 13 stycznia 2015

Tatar - Ależ to smaczne !!!

Tatar, hmm, coś do czego nie mogłam się przemóc przez dobre ćwierć wieku ;)
Przecież to surowe mięso, i na pewno włosienica kryje się w środku !
A co mi tam, niech się kryje,
to jest tak dobre, że nie bardzo
mnie interesuje
 co tam się kryje i z czym i w jakiej pozycji !

Ale ważne jest by kupować mięso w zaufanych sklepach mięsnych, 
i nie kupować już wcześniej przygotowanych zestawów tatarowych na tackach w hipermarketach. 

 http://www.gitmallina.pl/2015/01/tatar-alez-to-smaczne.html

Składniki potrzebne do wykonania 2 porcji :

400 gram polędwicy wołowej

2 żółtka

4 grzybków (pieczarki marynowane)

3 ogórki konserwowe

2 łyżki musztardy

1 cebula 

sól, pieprz, oliwa,

bułeczka 

ostry nóż

Sposób przygotowania:

Mięso na tatara można zmielić w maszynce, ale tradycyjny sposób to siekanie,
i to jest najbardziej pracochłonna część przygotowań, siekamy, siekamy i siekamy mięso doprowadzając je do bardzo gładkiej konsystencji. 

Cebulkę szatkujemy, tak jak ogórki i pieczarki, wszystko układamy na talerzu w osobnych kupkach.

Jajka dokładnie myjemy, i parzymy.

Z mięsa formujemy kulkę z wgłębieniem na środku, w którym umieszczamy żółtko.

Podajemy tatar i się delektujemy !!!

Ależ to smaczne !!!









===================================================

Zobacz też:

 
  
 


4 komentarze:

  1. Oj chyba rzeczywiście była uczta dla podniebienia !!! Cieszy mnie bardzo że wracają rasytasy z czasów PRLu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, uwielbiam! Nie ma to jak talerzyk pełen surowizny ;)

    OdpowiedzUsuń