Tatar, hmm, coś do czego nie mogłam się przemóc przez dobre ćwierć wieku ;)
Przecież to surowe mięso, i na pewno włosienica kryje się w środku !
A co mi tam, niech się kryje,
to jest tak dobre, że nie bardzo mnie interesuje
co tam się kryje i z czym i w jakiej pozycji !
A co mi tam, niech się kryje,
to jest tak dobre, że nie bardzo mnie interesuje
co tam się kryje i z czym i w jakiej pozycji !
Ale ważne jest by kupować mięso w zaufanych sklepach mięsnych,
i nie kupować już wcześniej przygotowanych zestawów tatarowych na tackach w hipermarketach.
Składniki potrzebne do wykonania 2 porcji :
400 gram polędwicy wołowej
2 żółtka
4 grzybków (pieczarki marynowane)
3 ogórki konserwowe
2 łyżki musztardy
1 cebula
sól, pieprz, oliwa,
bułeczka
ostry nóż
Sposób przygotowania:
Mięso na tatara można zmielić w maszynce, ale tradycyjny sposób to siekanie,
i to jest najbardziej pracochłonna część przygotowań, siekamy, siekamy i siekamy mięso doprowadzając je do bardzo gładkiej konsystencji.
i to jest najbardziej pracochłonna część przygotowań, siekamy, siekamy i siekamy mięso doprowadzając je do bardzo gładkiej konsystencji.
Cebulkę szatkujemy, tak jak ogórki i pieczarki, wszystko układamy na talerzu w osobnych kupkach.
Jajka dokładnie myjemy, i parzymy.
Z mięsa formujemy kulkę z wgłębieniem na środku, w którym umieszczamy żółtko.
Podajemy tatar i się delektujemy !!!
Ależ to smaczne !!!
===================================================
Zobacz też:
Pycha...
OdpowiedzUsuńOj, żebyś wiedział !!! :)
UsuńOj chyba rzeczywiście była uczta dla podniebienia !!! Cieszy mnie bardzo że wracają rasytasy z czasów PRLu...
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam! Nie ma to jak talerzyk pełen surowizny ;)
OdpowiedzUsuń