poniedziałek, 12 stycznia 2015

Słoń na Bankowym !


Witam, dziś chciałabym podzielić się wrażeniami z naszej ostatniej wizyty w Restauracji Der Elefant, która się mieści w Warszawie na placu Bankowym.

Miejsce z racji swojej lokalizacji - super, przy  metrze w świeżej czyściutkiej wyremontowanej kamiennicy, wchodząc do środka zmieniamy całkowicie otoczenie. Fasada restauracji wygląda trochę jak budynek z Nowego Yorku, ze schodami przeciwpożarowymi, wielkimi oknami i ta czerwoną cegła...

Restauracja jest podzielona na 2 części, zwyczajną restaurację i knajpę rybną. Część rybna daje możliwość zajrzenia za bar i obserwowania między innymi zmagań Pana Kucharza z ostrygami,  w tej części mamy tez możliwość wybrania sobie sobie świeżych ryb, spoza karty.

My trafiliśmy na cześć restauracyjna, która jest bardzo duża, praktycznie 3 piętrowa. Niestety nie zawsze kelnerzy ogarniają szybko zmieniających się gości, my musieliśmy długo czekać na podejście kelnera, ale za to napoje dostaliśmy gratis, miły gest od Pani Manager. 

Karta jest ograniczona, jest tylko kilka pozycji, spośród których ja wybrałam na przystawkę befsztyk tatarski, a M. boczniaki. 
Tatar bardzo smaczny, natomiast boczniaki poprawne, ale bez szaleństw. 

Na danie główne wzięliśmy: hamburgera  podawanego z hummusem, warzywami, frytkami,  wysmażony był tak jak chciałam tj średnio, a M. zamówił pół kaczki pieczonej z sosem z czarnych porzeczek podanej z pure ziemniaczanym i kapustą zasmażaną. 

Na deser nie starczyło nam już niestety miejsca, ale widziałam, że creme brulee i beza z owocami prezentowały się bardzo okazale.

Dania bardzo smaczne, ładnie podane, restauracja też w porządku, ale trzeba pamiętać żeby się najeść trzeba jednak zamówić i przystawkę i danie główne, 
co z kolei podraża koszty i tak na 2 osoby trzeba liczyć ok 150 - 190 PLN. 


Raz na jakiś czas można wyskoczyć.  

Duży plus dla restauracji za ekologię, którą wdrożyli w swoim lokalu. 

Pozdrawiam!







Befsztyk tatarski
Boczniaki
Hamburger Der Elefant
Kaczka







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz