środa, 21 stycznia 2015

Schabik duszony, WŁASNA WĘDLINA !!!

Nie muszę chyba nikogo zbyt intensywnie przekonywać, 
że WŁASNA WĘDLINA jest niezastąpiona. 
I jest zdrowsza, i mamy pewność co w niej mieszka, 
wiec jak tylko możemy i mamy chwilę to RÓBMY WŁASNE  !!!

 http://www.gitmallina.pl/2015/01/schabik-duszony-wasna-wedlina.html

Schab w majeranku:

Składniki potrzebne do przygotowania :

Schab 0,5 kg

3 łyżki suszonego majeranku

2 łyżki oleju

1 ząbek czosnku 

1 łyżeczka soli

woda, sól

Sposób przygotowania :

Schab myjemy, oczyszczamy z błonek, porządnie nacieramy suszonym majerankiem, solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

W garnku na rozgrzanym oleju obsmażamy schab z każdej strony.

Jak już go obsmażymy, zmniejszamy gaz, czekamy chwilę, aż olej się schłodzi i zalewamy wodą na wysokość ok 1/3 wysokości schabu i zostawiamy pod przykryciem na małym ogniu na ok 2 godziny, by się dusił. 
Raz na jakiś czas sprawdzajmy czy jest woda w garnku, by nam się nie przypalił, jeżeli nie ma dolewamy. 
Po ok 2 h jest gotowy, schabik na kanapki z chrzanem jak znalazł !!!

Smacznego ! 









==================================

Zobacz też :

http://gitmallina.blogspot.com/2014/10/pulled-pork.html 





2 komentarze:

  1. Super pomysł na schab. Ja znałam jedynie wersję pieczoną. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Własnej roboty schab, na samodzielnie upieczonym chlebie, jeszcze tylko chrzan i niczego więcej do szczęścia nie potrzeba.

    OdpowiedzUsuń