piątek, 9 stycznia 2015

Pavlova - oj będzie pysznie !!!

Beza! 
Uwielbiam ! 


http://www.gitmallina.pl/2015/01/pavlova-bedzie-pysznie.html

Jej kruchy, chrupiący wierzch i lekko ciągnący się środek, 
z bitą śmietaną i owocami jest po prostu nie do przebicia!

Pavlowa to deser Australijski, 
pierwszy raz zetknęłam się z nim w programie Nigelli.
W kilku ruchach wyczarowałam ciasto prosto z bajki.
Faktycznie, beza nie jest trudna, pod warunkiem , 
że pamięta się o kilku zasadach. 

A wiec:

- Białka musimy oddzielać od żółtek z duża starannością, 
każdy "paproch" żółtka w misie z białkami niweczy wszystkie wysiłki, 
białka się nie ubiją

- Białka zawsze ubijmy w szklanej lub metalowej misce, nigdy w plastiku!
Czemu ? 
To proste, 
plastikowa miska utrzymuje tłuszcz na ściankach, 
a białka tego nie lubią.

- Beza jest słodkim ciastem i ma mieć dużo cukru, 
im więcej tym lepiej, cukier działa jak spoiwo, na nasze białka.

- Cukier wsypujemy partiami, 
od momentu jak tylko 
białka się odrobinę spienią tj po ok 30 s miksowania, 
i dosypujemy go co jakieś 2- 3 minuty jakieś 2-3 łyżki 
i miksujemy,  aż piana będzie błyszcząca i sztywna. 

- W niektórych przepisach znajduje się ocet, lub sok z cytryny. 
Czemu ?
Jest on potrzebny by od białka nie zaczęła oddzielać się woda, 
ale jeżeli pieczemy bezę od razu po miksowaniu nie musimy go dodawać.

- W niewtórych przepisach pojawia sie również mąka ziemniaczana, 
z tego co wiem stabilizuje ona warstwę zewnętrzną bezy, 
wzmacnia ją, jak jej nie dodamy to nic się nie stanie.

To chyba tyle.

Więc do dzieła:

Składniki potrzebne do przygotowania :

5 białek

310 gram cukru

500 ml śmietany 30%
(do ubicia) 

200 gram serka mascarpone

2 kiwi

1 owoc hurma

Sposób przygotowania:

Włączamy piekarnik na 160  stopni, wyjmujemy jedna blachę do pieczenia,

Ostrożnie oddzielamy białka od żółtek, zaczynamy ubijać białka w metalowej misce.
Cukier zaczynamy dosypywać w małych ilościach prawie od samego początku ubijania. 
Ubijamy tak długo, aż nasza masa będzie lśniąca i sztywna, ok 15 min.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy na nim okrąg wielkości naszej patery lub talerza na którym będziemy podawać ciasto, staramy sie przy wykładaniu białek trzymac zarysowany okrąg. 

Beza powinna miec nieco wyższe boki niż środek - zagłębienie będzie miejscem na bitą smietane i owoce.

Wstawiamy beze do piekarnika, po ok 10 minutach zmniejszamy temperaturę na 120 stopni i pieczemy / suszymy ją ok 1,5h, 
(nie zaglądamy nie dotykamy nie kombinujemy)

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę w piekarniku by wystygła.

Śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone, kiwi i sharon obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki.

Dekorujemy naszą bezę śmietaną i owocami, podajemy 

Smacznego !! 














================================================

Zobacz też :

 

http://gitmallina.blogspot.com/2014/10/wafel-raz.html
















































2 komentarze: