piątek, 16 stycznia 2015

Luch box # 3 - kasza gryczana z buraczkami

Zdrowe i smaczne przekąski w pracy, szkole czy podróży
są jak najbardziej wskazane. 

Dziś kasza gryczana z burakiem.


 http://www.gitmallina.pl/2015/01/luch-box-3-kasza-gryczana-z-buraczkami.html
Zastanawialiście się kiedyś skąd bierze się kasza gryczana ???

Otóż NIE jest ona zbożem jak kasza jęczmienna czy manna, 
jest owocem roślinki dorastającej do wysokości około pół metra i 
nazywającej się GRYKA.
Gryka ma pięknie pachnące kwiaty barwy białej.
Owoce gryki (czyli nasza kasza) mają same dobre właściwości, 
mają dużo krzemu, są świetnym źródłem błonnika 
i posiadają lizynę i tryptofan tj aminokwasy, 
których nasz organizm sam nie wytwarza.
Do tego witaminy B1, B2, P, PP, nie-zakwasza organizmu i 
nie ma glutenu wiec mogą ją stosować osoby na dicie bezglutenowej. 

Burak rośnie normalnie, w ziemi :)
i tez jest kopalnią zdrowia 
posiada sporo witaminy C, A, B1, beta karotenu
(wpływa na wzrok na cerę paznokcie włosy), 
a duży poziom potasu pozwala utrzymać 
w ryzach ciśnienie tętnicze.

Same superlatywy.  

Wiec zaczynajmy !!!

Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji:

2 buraki

100 gram kaszy gryczanej

1 cebula

1 średniej wielkości jabłko

garść orzechów  włoskich

3 łyżki soku z cytryny

szczypta soli, pierzu

Sposób przygotowania:

Włączamy piekarnik na 180 stopni.

Buraki myjemy, owijamy w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 1,5h,  po ok godzinie sprawdzamy nożem, jeżeli da się wbić nóż w buraka znaczy jest upieczmy.

Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Upieczone buraki obieramy, kroimy w kostkę, taką na jeden kęs.

Cebulę obieramy kroimy w kosteczkę podsmażamy na maśle. 

Jabłko obieramy i kroimy w taką kostkę jak buraki.

Usmażoną cebulę, pokrojone buraki, posiekane orzechy, jabłko łączymy na patelni, skrapiamy cytryną i podsmażamy na małym ogniu  jeszcze chwilkę  dodajemy przyprawy i konsumujemy !!!

Danie jest świetne  nie tylko na ciepło ale też następnego dnia na zimno !!!

Na zdrowie !!! 









=========================================

Zobacz tez :
 http://gitmallina.blogspot.com/2014/09/pyszny-niedzielny-obiad-szynka-pieczona.html 
 http://gitmallina.blogspot.com/2014/09/placki-ziemniaczane-w-sam-raz.html




















lizynę i tryptofan

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-gryczana-zdrowa-i-smaczna_39021.html
est bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-gryczana-zdrowa-i-smaczna_39021.html
est bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-gryczana-zdrowa-i-smaczna_39021.html

3 komentarze:

  1. Same WITAMINY !!! Musi być B.B.B. SMACZNE!!! Poproszę więcej takich podróżnych zestawów (szybkie i proste w wykonaniu )

    OdpowiedzUsuń
  2. niby prosty pomysł, a danie świetne!

    OdpowiedzUsuń