piątek, 23 stycznia 2015

Jabłka pod kruszonką - deser idealny !!!

Jabłka pod kruszonką to jak dla mnie deser idealny.
Uwielbiam jabłka pod każdą postacią , szarlotki, strucle, i inne,
a ten jest najszybszy,
mogę go przygotować w każdej chwili i rozkoszować się
smakiem i aromatem jabłek, pod lekko chrupiącą maślana kruszonką.

Po prostu PYCHA !!!

 http://www.gitmallina.pl/2015/01/jabka-pod-kruszonka-deser-idealny.html
  Składniki na 2 porcje :

2 jabłka

1 garść rodzynek

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki soku z cytryny 

  bita śmietana z 2 łyżkami cukru 
lub 2 łyżki lodów waniliowych

KRUSZONKA

3 łyżeczki masła w 
temperaturze pokojowej

4 łyżeczki cukru pudru

5 łyżeczek mąki

Sposób przygotowania:

Jabłka myjemy , obieramy wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w 1,5 cm plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny.

Włączmy piekarnik na 180 stopni.

KRUSZONKA:
W dużej misce posiekane w kostkę masło łączymy z cukrem pudrem i mąką, , ucierajmy, ugniatamy, rozcieramy dłońmi wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta konsystencja gruboziarnistego suchego piasku.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim jabłka w plasterkach, posypujemy cynamonem, rodzynkami i układny na wierzch kruszonkę.

Wstawiamy do piekarnika na ok 35 minut. 

Podajemy na ciepło z lodami lub bita śmietaną.

Smacznego !!!!












===================================================

Zobacz też :

http://gitmallina.blogspot.com/2014/09/ciasto-z-truskawkami-ostatni-letni-deser.html

 http://gitmallina.blogspot.com/2014/09/ekspresowe-ciasto-ze-sliwka-zakalec.html






3 komentarze: