czwartek, 29 stycznia 2015

Chaczapuri adżarskie !!!

W 2012 roku zrobiliśmy sobie wyprawę motocyklową 
(nasza dwójka na jednym motocyklu) 
dookoła Morza Czarnego, 
naszym głównym celem wyprawy była Gruzja,
 a powrót zaplanowaliśmy przez, jeszcze wtedy, Ukraiński Krym. 

Wyprawa się jak najbardziej udała, przywieliśmy dużo wspomnień, 
a najbardziej wbiła nam się w pamięć kuchnia gruzińska. 

Dziś próbowałam odtworzyć smaki tamtych chwil 
i wzięłam na warsztat chaczapuri. 

Jest kilka rodzajów Chaczapuri, dzisiejsze to adżarskie, 
w kształcie łódki z żółtkiem wbitym w środek, jest jeszcze klasyczne czyli płaskie jak pizza, i z serem w środku, ale o tym innym razem...



 Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji :
  
310 gram mąki + mąka do podsypywania

120 ml jogurtu naturalnego

15 gram  świeżych drożdży

120 ml ciepłej wody

1 łyżka oliwy

ser mozzarella
 
ser feta

szczypta soli, 
pieprzu 

2 żółtka

2 wiórki masła

Sposób przygotowania:

Mieszamy drożdże w odrobinie ciepłej wody  z jedną łyżeczką oliwy, tak żeby drożdże się rozpuściły - odstawiamy na 15 minut.

Mąkę łączymy z solą, jogurtem, zaczynem drożdży, resztką wody i oliwy. 
Wyrabiamy ciasto szybko i energicznie, aż powstanie kula, rzadka w konsystencji, ale odchodząca od dłoni. 
Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w spokojne miejsce na ok 1 - 1,5 h. 

Włączamy piekarnik na 180 stopni.
 
Jak ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 2 części, 2 kule układamy na blasze  wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką, z każdej z nich formujemy łódkę, jak na zdjęciu, środek wypełniamy, serami (pokrojona w plasterki mozzarellą pomieszaną z rozkruszoną fetą) i wstawiamy do piekarnika na ok 15 minut, po tym czasie wyjmujemy blachę, "wzruszamy" serowy środek widelcem,  układamy na wierzchu po kilka wiórków masła, wbijamy po żółtku i znowu wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut. 

Po tym czasie powinno być już gotowe!  

Tradycyjnie chaczapuri je się rękami, ale jak kto woli i jak mu wygodnie. 

Smacznego ! 












=====================================================

Zobacz też :
  
 

 http://www.gitmallina.pl/2015/01/mr-hamburger.html






















2 komentarze:

  1. Bardzo zdziwiła i zachęciła mnie nazwa :) Wygląda super, z pewnością zrobi :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowita przegryzka . Super !!! Zjadłoby się !!!

    OdpowiedzUsuń