poniedziałek, 19 stycznia 2015

Carpaccio z buraka z rukolą i pieczoną piersią indyka !!!

Obiad, wytrawny, prosty, 
zdrowy i pyszny, 
czego chcieć więcej!?


Składniki potrzebne do przygotowania:

2 buraki

400 gram sznycli z piersi indyka

50 gr sera 
(feta, lazur, bałkański)

2 garści rukoli

2 łyżeczki sezamu

2 łyżki miodu

2 łyżki musztardy

1/2 łyżeczki chilli

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, czyścimy z błonek.

W misce łączymy miód, musztardę, zioła prowansalskie i chilli, tak powstałą marynatą smarujemy nasze mięso z 2 stron, na wierzchu możemy polać jeszcze trochę octem balsamicznym.
 
Odstawiamy na przynajmniej 30 minut, a najlepiej na całą noc.

Włączamy piekarnik na 180 stopni.

Buraka myjemy, nie obieramy, owijamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika, na ok 1,5 godziny. Najlepiej sprawdzać -- jeśli burak jest upieczony, powinniśmy móc bez problemu wbić w niego nóż. 

Wkładamy do piekarnika mięso, przykryte folią aluminiową i pieczemy ok  35 minut, odkrywamy 10 min przed końcem pieczenia. 

Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu. 

Buraki kroimy na cieniutkie plasterki, układamy na talerzu, na to układamy garść rukoli, posypujemy uprażonym sezamem, upieczone mięso i ser.

Pycha !!!















========================================

Zobacz tez :

Powidła śliwkowe  
 http://gitmallina.blogspot.com/2014/09/powida-sliwkowe.html
Bób na obiad  
 http://gitmallina.blogspot.com/2014/08/bob-idealny.html

 



1 komentarz: