czwartek, 15 stycznia 2015

Cannelloni ze szpinakiem !

Cannelloni najczęściej faszerowane jest mięsem mielonym,
polane sosem pomidorowym oprószone serem, 
ja trochę zmodyfikowałam tradycyjny przepis,
ale zapewniam, że też jest świetne w smaku !!!
Zapraszam!


http://www.gitmallina.pl/2015/01/cannelloni-ze-szpinakiem.html
 Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji:

14 rurek makaronu

200 gram szpinaku

400 gram pieczarek

2 cebule

czosnek

ser żółty

odrobinę sera 
z niebieską pleśnią

2 łyżki śmietany

łyżka masła

Sos

krojone pomidory w puszcze

koncentrat pomidorowy

cebula

50 ml wody / bulionu

Sól, pieprz, 
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania :

Szpinak myjemy, pieczarki oczyszczamy i kroimy na plastry.

Na maśle z odrobiną oliwy podsmażamy cebulę i czosnek. Jak delikatnie się nam zeszkli cebula dorzucamy pieczarki i smażymy, aż wyparuje cała woda, możemy odlać z patelni powstały sos.

Szpinak siekamy, dorzucamy do pieczarek, solimy i pieprzymy, i podsmażamy wszystko razem jeszcze ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy ser z pleśnią i śmietanę - mieszamy.
Odstawiamy sos żeby trochę przestygł.

Włączamy piekarnik na 180 stopni.

Na drugiej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy wodę i zioła prowansalskie, podgrzewamy sos ok 5 minut , żeby zgęstniał.

Ścieramy ser żółty.

Napełniamy farszem szpinakowym cannelloni, układamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym masłem i zalewamy sosem pomidorowym. Pamiętajmy by nie układać makaronu zbyt blisko siebie bo w trakcie pieczenia trochę napęcznieje.

Wstawiamy do piekarnika na 15 minut, po tym czasie wyjmujemy danie posypujemy serem żółtym po wierzchu i wstawiamy na kolejne 15 minut. 

Podajemy od razu !!!















===========================================

Zobacz też :

http://gitmallina.blogspot.com/2014/08/kurki-na-start.html 
http://gitmallina.blogspot.com/2014/11/panierowane-poledwiczki-w-miodzie-z.html












4 komentarze:

  1. Witam . Mam pytanko odnośnie makaronu ? Czy faszerowałaś surowy makaron i czy w związku z tym wystarczyło 15 min. w piekarniku ??? Jeżeli tak to super przepis ja zawsze trochę blanszowałam...( dodając sobie pracy ) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak faszerowałam surowy makaron, Jeżeli makaron jest zakryty sosem, to się w nim upiecze. W piekarniku danie powinno być ok 30 - 35 minut, a po 15 wyjmujemy tylko po to żeby posypać serem, i wkładamy je z powrotem. Smacznego !

      Usuń