poniedziałek, 5 stycznia 2015

Baranina w Efesie

Na niedzielny obiad wybraliśmy się do znanej nam, ale wcześniej nie docenianej restauracji Efes przy Niepodległości 80 na wysokości Odyńca w Warszawie.

 

Wcześniej zawsze zgarnialiśmy przez okienko lawasz z mięsem baranim  i lecieliśmy dalej, natomiast dziś postanowiliśmy zasiąść w środku,  zwłaszcza
że lokal przeszedł "face lifting" i zachęca do wejścia.

Restauracja jest podzielona na dwie części, jedna jest  w budynku, a druga cześć jest na patio.
Jako, że cały lokal był pełen trafiliśmy na patio, mieliśmy pewne obiekcje, że zmierzniemy, ale żeby gościom było ciepło całe pomieszczenie obstawione jest grzejnikami i w sumie jest, aż za ciepło.
 

Wystój jest nowy, schludny i sprzyjający konsumpcji.

Nasza radość była niepomierna gdy po przewertowaniu menu ujrzeliśmy prawie samą baraninę!

Przypominając sobie smaki baraniny jedzonej w Sarajewie, Mostarze, Banja Luce nie mogliśmy zdecydować się którą potrawę zamówić(osiołkowi z żłoby dano :-)) zamówiliśmy wiec zestaw dla dwojga czyli wszystkiego po trochu! 

A na przystawkę humus, podany z bułeczką - klasyczny całkiem spora porcja w cenie 15 PLN.

W naszym zestawie dla dwójki znalazło się między innymi :

Kuzu sis - grillowany szaszłyk barani
Kofte lawasz - grillowane mielone mięso baranie ze świeżym szpinakiem zawinięte w cienkim pieczywie tureckim
Adana - Grillowane mięso baranie ostre na szpadzie

do tego otrzymaliśmy sałatę , frytki, ryż oraz sosy różnego rodzaju.

Jedzenie było smaczne, całość popiliśmy turecką, mocną, aromatyczną,
czarną herbatą.
 

Rachunek też nas nie zabił, najedliśmy się do oporu, a zapłaciliśmy za to wszystko 109 PLN.

Wszystko było by w jak najlepszym porządku gdyby nie czas oczekiwania, godzina to stanowczo za długo, zwłaszcza że nikt nas nie uprzedził.
Pani przynosząc danie tłumaczyła, że inni goście zamawiając mięso z kebaba dostaną szybciej niż ci którzy zamawiają mięsa z grilla, oczywiście przyznaje jej rację, ale co się nasiedzieliśmy to nasze.

Reasumując: baranina jak na Bałkanach, obsługa sympatyczna, miejsce  schludne, nie drogo - bilans wychodzi dodatni można czasem do nich zajrzeć.

UWAGA AKTUALIZACJA 17 01 2015 !!!!

Wczoraj byliśmy w tej restauracji ze znajomymi, 
niestety mimo, że jedzenie mają naprawdę dobre to w najbliższym czasie NIE WRÓCIMY TAM WIECEJ, 
poziom obsługi pozostawia wiele do życzenia, 
a doliczanie 20 PLN za rezerwacje stolika dla 4 os. 
osobiście uważam za 
GRANDE i ROZBÓJ !!!!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz