środa, 10 grudnia 2014

Ziemniaki pieczone - smaczne, szybkie i zdrowe !

Już jakiś czas chodziły za mną ziemniaki, pieczone w piekarniku z ziołami.
I w końcu się wzięłam żeby je zrobić wyszły naprawdę dobre, mocne w smaku, chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie i ciepłe w środku, a podane z jajkiem sadzonym są w ogóle zniewalające

Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji:

6 ziemniaków

świeży rozmaryn

suszony rozmaryn

zioła prowansalskie

3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania :

Ustawiamy piekarnik na 210 stopni.

Ziemniaki dokładnie myjemy bo nie będziemy obierać ze skórki.

Kroimy na pół, a te połówki w grubsze słupki.

W misce łączymy wszystkie zioła i oliwę z oliwek, mieszamy , wrzucamy ziemianki i dokładnie obtaczamy każdy w marynacie.

Wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia, ale uważajmy by było jak najmniej oleju na blasze, w sumie same ziemianki z przyprawami.

Wkładamy do piekarnika na ok 30 minut. 

Po upieczeniu solimy i podajemy same albo z jajkiem sadzonym.

Smacznego !









============================================

Zobacz też :

http://www.gitmallina.pl/2014/12/patelnia-drwala.html

 http://www.gitmallina.pl/2014/12/fasolka-po-bretonsku-najszybsza.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz