poniedziałek, 22 grudnia 2014

Wykwintna tarta z kapusta kiszoną i grzybami!

Dzisiejsze danie jest troszkę świąteczne, w końcu już za kilka dni Wigilia,
a ja chciałam sprawdzić jak będzie się prezentowała na stole
i smakować wytrawna tarta,
i muszę powiedzieć, że jest doskonała
i pod względem wyglądu i smaku,
ale jest z nią trochę zachodu i na pewno musicie
zarezerwować sobie więcej czasu niż godzinę.   
http://www.gitmallina.pl/2014/12/wykwintna-tarta-z-kapusta-kiszona-i.html
 Składniki potrzebne do wykonania 1 tarty czyli porcja na 2 osoby

CIASTO:

200 gram maki

70 gram masła

1 jajko

szczypta soli

FARSZ:

700 gram kapusty kiszonej

70 gram grzybów

1 duża cebula

szczypta suszonego:
kminku,  pieprzu mielonego, rozmarynu, soli

Sposób przygotowania

Zaczynamy od zalania grzybów szklanką zimnej wody, odstawiamy je na 2 h. 

Cebulę obieramy i podsmażamy w garnku na oleju, do podsmażonej cebuli dodajemy przyprawy i posiekaną kapustę, zalewamy wszystko 1 szklanką wody , zmniejszamy gaz, przykrywamy i zostawiamy na ok 1,5 godziny co jakiś czas mieszamy, jak woda się wygotuję to dolewamy trochę nowej.

W tym czasie robimy ciasto. Wszystkie składniki czyli mąką masło w pokojowej temperaturze, jajko i sól zagniatamy, aż powstanie jednolita masa, wstawiamy kulkę ciasta na 1 ewentualnie 1,5 godziny do lodówki. 

Po ok 2 godzinach wracamy do grzybów. 
Odcedzamy je , przelewamy wodą, wkładamy do garnuszka, zalewamy szklanką wody i gotujemy 30 minut. Po tym czasie studzimy je, kroimy w mniejsze kawałki i dorzucamy do naszej kapusty - wszystko mieszamy.

Włączamy piekarnik na 170 stopni.

Ciasto dzielimy na 2 części, jedną mniejszą zostawiamy, rozwałkowujemy większą część na cienką płachtę i wykładamy nim wcześniej wysmarowaną masłem blachę, nakłuwamy widelcem wstawiamy do piekarnika na ok 12 minut. 

Po tym czasie wyjmujemy blachę, układamy na niej farsz, a z ciasta które nam zostało robimy cienkie paseczki i układamy na wierzchu tarty. 

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok 15 minut. 

Podajemy z barszczem czerwonym. 

Smacznego !!!













=============================================

Zobacz też :

 

 http://www.gitmallina.pl/2014/12/ciasteczka-kruche-swiateczne.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz