wtorek, 16 grudnia 2014

Szynka pieczona !

Szynka pieczona, własna, pyszna, pachnąca i nęcąca, 
cóż można więcej o niej rzec by zaostrzyć Wam zmysły 
i zarekomendować ją jako bardzo trafiony główny 
punkt programu na świąteczne śniadanie?

Może, to że nie ma z nią dużo roboty, 
bo kto powiedział ze na święta dania muszą być pracochłonne?

Nie ma do niej też całej listy wymyślnych składników, 
tylko to co każda Pani Domu, ew Pan Domu, ma w swojej spiżarce.

A wiec do dzieła!



Składniki potrzebne do wykonania

ok 1 kg szynki

MARYNATA:

3 ząbki czosnku przecisnięte przez praske

1 łyżka cynamonu mielonego

3 łyżeczki musztardy

2 łyżeczki miodu

3 łyżeczki majeranku suszonego

szczypta chilli suszonego

pół łyżeczki octu balsamicznego

2 łyżki wody

3 łyżki oleju

10 goździków utłuczonych w moździerzu

5 kulek jałowca utłuczonych w moździerzu

1 szklanka wina czerwonego

Do podania:

ziemniaki 

3 buraczki

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy ze sobą (oprócz wina).
Szynkę myjemy wykrawamy błonki, dokłanie suszymy ręcznikiem papierowym.

Szynkę nacieramy dokładnie marynatą, wstawiamy na 12 - 24 godziny do lodówki.

Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy szynkę ok 1,5 - 2 godziny, wcześniej podlewamy ją winem.

Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy aż do miękkości czyli ok 1 godziny, najlepiej sprawdzić wbijając nóż, jezeli możemy włożyć go w buraka bez problemu to znaczy ze już. Buraka podajemy pokrojonego w plasterki, pokropionego cytryną i polanego oliwą.

Ziemniaki gotujemy i robimy znich pure.

Możemy podawać na ciepło tak jak zaproponowałam, a możemy też zajadać się nią na zimno,  np. do kanapek.

Smacznego !!!












===============================================

Zobacz też :

 

http://www.gitmallina.pl/2014/11/pyszna-zupa-cebulowa.html

















2 komentarze:

  1. Czy wino jest częścią marynaty ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak wino jest częścią marynaty, tak jak jest napisane 1 szklanka :)

    OdpowiedzUsuń