środa, 17 grudnia 2014

Sakiewka z róznościami ! Pycha



Dzisiejsze danie nie jest wybitnie trudne ani skomplikowane, 
ale za to jest zdrowe, bo pieczemy a nie smażymy i efektowne przez sposób podania, możemy nim uraczyć niezapowiedzianych gości,
wszyscy będą pod wrażeniem, a my się nie napracujemy ! 


http://www.gitmallina.pl/2014/12/sakiewka-z-roznosciami-pycha.html
Składniki do przygotowania 2 porcji:

1 pierś kruczka

1 marchewka

1 cebula

1 papryka żółta

2 ziemniaki

1 ząbek czosnku

1 cukinia

zioła prowansalskie, sól pieprz

Papier do pieczenia

sznurek
(z naturalnych materiałów by się nie stopił)

kuskus , mięta

Sposób przygotowania:

Marynujemy pierś kurczaka w ziołach prowansalskich i oliwie ok 30 minut.

Obieramy ziemniaki, marchewkę, cebulę - wszystko kroimy:
marchewkę w słupki, ziemniaki na ćwiartki, cebulę w plasterki, czosnek w drobną kostkę. Cukinii nie obieramy, myjemy dokładnie i kroimy w półplasterki.

Włączamy piekarnik na 160 stopni.

Z papieru do pieczenia ucinamy pokaźnych rozmiarów arkusz układamy na środku mięso, warzywa, doprawiamy solą i pieprzem zawiązujemy sznurkiem i wkładamy do piekarnika na ok 30 - 35 minut.

Ja podałam sakiewkę z kuskusem do którego dodałam pokrojone oliwki i miętę, ale można podać z chlebem lub kaszą. 

Do tego zrobiłam sałatę ze szpinaku, roszponki, pomidora i cebuli, skropiłam oliwą i posypałam chilli (prostota górą !)

Smacznego !





  

=============================================

Zobacz też :

 http://www.gitmallina.pl/2015/01/cannelloni-ze-szpinakiem.html
http://www.gitmallina.pl/2014/12/faszerowana-cukinia.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz