wtorek, 2 grudnia 2014

Rozgrzewająca zupa z soczewicą

Pogoda staje się coraz bardziej nie do zniesienia,
jest zimno, wietrznie wilgotno.
Ostatnio jest mi ciągle zimno i dlatego 

chętniej i śmielej sięgam w stronę zup
Rozgrzewają i od razu człowiekowi jakoś tak lepiej na duszy jak sobie posiorbie troszkę !
Dziś proponuję zupę z soczewicą. 

Więc do dzieła !  

zupa z soczewicą

Składniki potrzebne do przygotowania:

3 udka kurczaka 

włoszczyzna

3 ząbki czosnku

pomidory z puszki

150 gram soczewicy czerwonej 

1/2 pęczku pietruszki

3 liście laurowe

3 ziarna ziele angielskie

3 ziarna pieprzu 

szczypta sproszkowanego chili

Sposób przygotowania

Gotujemy bulion ze udek i włoszczyzny, tj po porostu wrzucamy umyte skrzydełka do dużego gara, a wraz nimi obraną i pokrojoną w połówki marchewkę, pietruszkę i selera zalewamy 1,5 l wody. Wrzucamy też przyprawy, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Czekamy, aż zawrze i potem już gotujemy wszystko ok 1 h na małym ogniu. 

Po 1 h wyjmujemy warzywa, przyprawy i mięso. Mięso nam się przyda do zupy,
a z warzyw możemy zrobić sałatkę jarzynową (Przepis tu )

Pomidory z puszki bledujemy na gładką masę, (możemy dodać tez świeżego pomidora, troszkę wzbogaci smak) - dodajemy do bulionu. Wrzucamy też soczewicę. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy razem z chilli.

Zostawiamy wszystko na małym ogniu ok 20 - 30 minut aż soczewica zmięknie
i zwiększy objętość. 

Pietruszkę siekamy i dodajemy na 5 minut przed końcem gotowania. 

Zupę możemy podawać samą lub z pieczywem, grzankami lub groszkiem ptysiowym, możemy ją też posypać parmezanem, polecam tą opcję !

Smacznego !













===================================================

Zobacz też:


 Propozycja na piątek - Makaron z tuńczykiem !















1 komentarz: