czwartek, 18 grudnia 2014

Faszerowana cukinia - wykwintna !

Tworzenie jedzenia jest sztuką, 
nie każdy to dostrzega.
Nawet gospodyni domowa, 

która podaje kopę ziemniaków okraszonych skwarkami,
własnymi rękami tworzy dzieło, 
dzieło które jest jedno jedyne w swoim rodzaju, 
i nawet jeżeli następnego dnia poda swojej rodzinie takie same ziemniaki,
to jednak będą one już tworzyły zupełnie inną formę.

Tylko od nas zależy co przygotujemy, 
jaką będzie to miało formę , kształt, smak.
Rzadko się zdarza żebyśmy, mieli na cokolwiek w swoim życiu,
aż tak daleko idący wpływ,
i tak często mogli dokonywać wyborów.


Bo przecież mamy wpływ na wszystko 
zaczynając od półproduktów jakie wykorzystamy,
aż po formę jaką otrzyma danie na końcu 

ba nawet decydujemy w jaki sposób daną potrawę zjemy.

Takim może troszkę filozoficznym i przydługim akcentem
chciałabym zaprosić do faszerowania cukinii. 



http://www.gitmallina.pl/2014/12/faszerowana-cukinia.html
 Składniki potrzebne do przygotowania  2 porcji:

2 średnie cukinie 

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 papryka czerwona

 kilka pomidorków koktajlowych 

garść czarnych oliwek

1/2 pęczka natki  pietruszki

1/2 ostrej papryczki

szczypta soli, pieprzu, 
papryki ostrej, ziół prowansalskich

kulka sera mozzarella

kilka plastrów szynki długo dojrzewającej.

Sposób przygotowania :

Cukinie myjemy, przecinamy na pół wzdłuż, wydrążamy środek tak by powstała łódeczka o brzegach grubości ok 0,5 cm.

Włączmy piekarnik na 190 stopni.

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, plasterki oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek i miąsz wydrążony z cukinii, kilka plastrów szynki, ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki. Solimy,  pieprzymy ddadjemy zioła.  Smażymy ok 5 minut.

Wszystkie podsmażone składniki przekładamy do wydrążonej cukinii, na wierzch układamy po plasterku szynki parmeńskiej, plasterku mozzarelli i po plasterku pomidora.

Wkładamy faszerowane cukinie do piekarnika na ok 15 minut, aż roztopi się ser.

Podajemy od razu posypane parmezanem !

Smacznego !











=======================================

Zobacz też :

 http://www.gitmallina.pl/2015/02/luch-box-4-kuskus-w-towarzystwie.html

                                                  http://gitmallina.blogspot.com/2014/09/ale-bruschetta.html






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz