Faszerowana cukinia - wykwintna !
Tworzenie jedzenia jest sztuką,
nie każdy to dostrzega.
Nawet gospodyni domowa,
która podaje kopę ziemniaków okraszonych skwarkami,
własnymi rękami tworzy dzieło,
dzieło które jest jedno jedyne w swoim rodzaju,
i nawet jeżeli następnego dnia poda swojej rodzinie takie same ziemniaki,
to jednak będą one już tworzyły zupełnie inną formę.
Tylko od nas zależy co przygotujemy,
jaką będzie to miało formę , kształt, smak.
Rzadko się zdarza żebyśmy, mieli na cokolwiek w swoim życiu,
aż tak daleko idący wpływ,
i tak często mogli dokonywać wyborów.
Bo przecież mamy wpływ na wszystko
zaczynając od półproduktów jakie wykorzystamy,
aż po formę jaką otrzyma danie na końcu
ba nawet decydujemy w jaki sposób daną potrawę zjemy.
Takim może troszkę filozoficznym i przydługim akcentem
chciałabym zaprosić do faszerowania cukinii.
nie każdy to dostrzega.
Nawet gospodyni domowa,
która podaje kopę ziemniaków okraszonych skwarkami,
własnymi rękami tworzy dzieło,
dzieło które jest jedno jedyne w swoim rodzaju,
i nawet jeżeli następnego dnia poda swojej rodzinie takie same ziemniaki,
to jednak będą one już tworzyły zupełnie inną formę.
Tylko od nas zależy co przygotujemy,
jaką będzie to miało formę , kształt, smak.
Rzadko się zdarza żebyśmy, mieli na cokolwiek w swoim życiu,
aż tak daleko idący wpływ,
i tak często mogli dokonywać wyborów.
Bo przecież mamy wpływ na wszystko
zaczynając od półproduktów jakie wykorzystamy,
aż po formę jaką otrzyma danie na końcu
ba nawet decydujemy w jaki sposób daną potrawę zjemy.
Takim może troszkę filozoficznym i przydługim akcentem
chciałabym zaprosić do faszerowania cukinii.
Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji:
2 średnie cukinie
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryka czerwona
kilka pomidorków koktajlowych
garść czarnych oliwek
garść czarnych oliwek
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 ostrej papryczki
1/2 ostrej papryczki
szczypta soli, pieprzu,
papryki ostrej, ziół prowansalskich
kulka sera mozzarella
kilka plastrów szynki długo dojrzewającej.
Sposób przygotowania :
Cukinie myjemy, przecinamy na pół wzdłuż, wydrążamy środek tak by powstała łódeczka o brzegach grubości ok 0,5 cm.
Włączmy piekarnik na 190 stopni.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, plasterki oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek i miąsz wydrążony z cukinii, kilka plastrów szynki, ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki. Solimy, pieprzymy ddadjemy zioła. Smażymy ok 5 minut.
Wszystkie podsmażone składniki przekładamy do wydrążonej cukinii, na wierzch układamy po plasterku szynki parmeńskiej, plasterku mozzarelli i po plasterku pomidora.
Wkładamy faszerowane cukinie do piekarnika na ok 15 minut, aż roztopi się ser.
Podajemy od razu posypane parmezanem !
Komentarze
Prześlij komentarz