środa, 3 grudnia 2014

Bulion warzywny - BASIC

Ile domów tyle przepisów na bulion warzywny, czy w ogóle rosół,
ja chciałabym Wam pokazać łatwy sposób na uzyskanie podstawy do różnych
zup,  sosów,  risotto i innych. 
Taki bulion możemy spokojnie zamrozić w mniejszych porcjach, 
a z warzyw możemy zrobić np. sałatkę jarzynową.
 
http://www.gitmallina.pl/2014/12/bulion-warzywny-basic.html

Składniki potrzebne do przygotowania :

włoszczyzna 
taką jaką sprzedają w sklepie tj :

3 marchewki
(im więcej marchewki tym wywar będzie słodszy)
  
1/2 selera 

1 por

3 pietruszki 

Dodatkowo:

1 cebula (średnia)

Przyprawy :

6 kulek ziela angielskiego, 6 kulek pieprzu, 
6 płatków liści laurowych, sól.

Duży garnek

Sposób przygotowania:

Warzywa dokładnie myjemy i obieramy: marchew, pietruszkę, selera, a pora związujemy sznurkiem spożywczym albo nicią by się nie rozpadł podczas gotowania i tak przygotowane warzywa wkładamy do dużego garnka , zalewamy 1,5 litra zimnej wody i zagotowujemy. 

W między czasie nad gazem opalamy cebulę na czarny kolor - jak nie mamy gazu to trudno, możemy pominąć ten etap. 

Wrzucamy opaloną (lub nie opaloną) cebulę do garnka z bulionem dokładamy ziele angielskie, pieprz czarny , liść laurowy ale nie solimy jak posolimy na początku gotowania sól uniemożliwi wydobyć pełnię smaku z warzyw!

Jak nam się wywar zagotuje, zmniejszamy gaz i zostawiamy na 1,5 - 2 godzinny na malutkim gazie żeby sobie pyrkał, nie przykrywamy.

Jakieś 10 - 15 minut przed końcem gotowania posólmy.

Wyjmujemy warzywa.

Bulion niech sobie odpocznie jeszcze przez ok 20 - 30 minut sam w garnku po tym czasie możne nam posłużyć jako baza do np zupy cebulowej (ZUPA CEBULOWA). 

Smacznego !







=====================================================
Zobacz też :

http://gitmallina.blogspot.com/2014/10/penne-z-sosem-brokuowym.html 

http://gitmallina.blogspot.com/2014/09/ratatouille-czyli-rattatuj.html


















 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz