wtorek, 4 listopada 2014

Jego wysokość: Tiramisu !!!



Składniki potrzebne do przygotowania:

4 jajka

1 szklanka cukru waniliowego

1 szklanka cukru pudru

opakowanie biszkoptów

filiżanka espresso

1 kieliszek Baileysa

1 serek mascarpone

1 łyżeczka esencji waniliowej

kakao

Sposób przygotowania :

Zaczynamy od zaparzenia kawy.

Następnie dobrze szorujemy jajka i je parzymy (tak na wszelki wypadek),
oddzielamy białka od żółtek, żółtka ucieramy z cukrem i cukrem pudrem. 
Do kogla - mogla dodajemy serek mascarpone, esencję waniliową i miksujemy na gładką masę.

Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy ją z masą z żółtek i mascarpone.

Kawę łączymy w misce z alkoholem, szybko zamaczamy w niej biszkopty ale tylko z jednej strony i układamy je w naczyniu jako pierwszą warstwę, na biszkopty wylewny pół masy i posypujemy kakaem, i druga warstwa w takiej samej kolejności tj. wilgotne biszkopty, masa, kakao.

Wkładamy nasze ciasto do lodówki na całą noc.
Mimo że kusi musimy wytrzymać, bo w tedy będzie najlepsze ! 

Smacznego !













==============================

Zobacz też:

Wafel ! 
 http://gitmallina.blogspot.com/2014/10/wafel-raz.html


1 komentarz: