Jego wysokość: Tiramisu !!!
4 jajka
1 szklanka cukru waniliowego
1 szklanka cukru pudru
opakowanie biszkoptów
filiżanka espresso
1 kieliszek Baileysa
1 serek mascarpone
1 łyżeczka esencji waniliowej
kakao
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od zaparzenia kawy.
Następnie dobrze szorujemy jajka i je parzymy (tak na wszelki wypadek),
oddzielamy białka od żółtek, żółtka ucieramy z cukrem i cukrem pudrem.
oddzielamy białka od żółtek, żółtka ucieramy z cukrem i cukrem pudrem.
Do kogla - mogla dodajemy serek mascarpone, esencję waniliową i miksujemy na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy ją z masą z żółtek i mascarpone.
Kawę łączymy w misce z alkoholem, szybko zamaczamy w niej biszkopty ale tylko z jednej strony i układamy je w naczyniu jako pierwszą warstwę, na biszkopty wylewny pół masy i posypujemy kakaem, i druga warstwa w takiej samej kolejności tj. wilgotne biszkopty, masa, kakao.
Wkładamy nasze ciasto do lodówki na całą noc.
Mimo że kusi musimy wytrzymać, bo w tedy będzie najlepsze !
Mimo że kusi musimy wytrzymać, bo w tedy będzie najlepsze !
Smacznego !
Mmm, któż by się oparł...? :)
OdpowiedzUsuń