piątek, 21 listopada 2014

Sos serowy w roli głównej

 Sos serowy, hmm, kto go nie lubi ?! 
Ja bardzo, M też się zajada, i tak zajadamy się razem, 
mimo że taki kaloryczny.
Mój sos jest gęsty , serowy, syty i rozgrzewający ,
a co najważniejsze robi się w chwilę i nie jest z saszetki !
Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji :
 
2 łyżeczki masła 

1 łyżka mąki

3 łyżki śmietany 18%

50 ml mleka

ser lazur

ser parmezan

1 ząbek czosnku

pół pęczka natki pietruszki

gnocchi 

polędwica wieprzowa

gałka muszkatołowa, ostra papryka, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: 

Mięso myjemy , czyścimy i obtaczamy w ziołach prowansalskich odstawiamy na minimum 30 min.

Na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąką i mieszamy cały czas aż zasmażka zacznie zmieniać kolor, a my pozbędziemy się wszelkich grudek. 
Dodajemy śmietanę - mieszamy, dolewamy pół przygotowanego mleka - mieszamy, kolejne pól w trakcie by uzyskać aksamitną konsystencję sosu.
Dodajemy ser - lazur w małych grudkach oraz starty parmezan - mieszamy. Przyprawiamy gałką muszkatołowa, solą pieprzem.  Na koniec dodajemy posiekaną natkę. Możemy sobie zostawić trochę natki do dekoracji.

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwice.

W garnku gotujemy wodę na gnocchi.

Podajemy gnocchi polane sosem serowym z natką i oprószone papryką ostrą, z  polędwicą w ziołach prowansalskich i ja podałam do tego świeżego ogórka, tak dla orzeźwienia smaku.

Smacznego !
 




========================================================

Zobacz też :

Quiche - tak jak powinno być !!!


http://www.gitmallina.pl/2015/03/quiche-tak-jak-powinno-byc.html




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz