piątek, 28 listopada 2014

Schabik duszony - pyszny !

Kipi kasza,
 kipi groch , 
lepsza kasza niż ten groch ....

No i jest kasza gryczana z duszonym schabikiem i ogórkiem kiszonym. 

Jak byłam mała, ta potrawa często gościła na naszym stole,
krzywiłam się wtedy niemiłosiernie i konsekwentnie odmawiałam konsumpcji. 

Dziś sama robię takową, i zastanawiam się, 
co mi w niej za młodu nie odpowiadało,
I wiecie co ? Nie wiem, zupełnie nie mam pojęcia, 
Bardzo smaczny, zdrowy i pożywny obiad.


http://gitmallina.blogspot.com/2014/11/schabik-duszony-pyszny.html

Składniki potrzebne do przygotowania 4 porcji:

700 gram schabu bez kości

1 cebula

1,5 szklanki wody

sól, pieprz, mąka, 

1 łyżka majeranku suszonego

olej

kasza gryczana 

ogórek kiszony 

Sposób przygotowania:

Schab myjemy kroimy w 1 cm kotlety, lekko je rozbijamy tłuczkiem. 

W garnku podsmażamy każdy kotlet z obu stron po ok 30 sekund i zdejmujemy ognia.

Na tym samym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, jak się zeszkli  dokładamy mięso i zalewamy wodą, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu
ok 1 - 1,5 h. W między czasie posypujemy majerankiem. Co jakiś czas mieszamy.

Zagęszczamy sos mąką 
(tj w kubeczku mieszamy 2 łyżki mąki z odrobiną wody by powstała zawiesina bez grudek o konsystencji ciasta na naleśniki, cienkim strumieniem wlewamy do sosu ciągle mieszając), solimy pieprzmy. 

Podajemy z kaszą gryczaną - ugotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Obiad jest dla 2 os na 2 dni.

Do tego ogóreczek i palce lizać !!!










====================================================

Zobacz też:

Plędwiczki w miodzie z ziemniakami pod rozmarynem !! 
 http://gitmallina.blogspot.com/2014/11/panierowane-poledwiczki-w-miodzie-z.html

Szpinak, pieczarki i polędwica w cieście francuskim
 http://gitmallina.blogspot.com/2014/09/szpinak-pieczarki-i-poledwica-w-ciescie.html






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz