środa, 5 listopada 2014

Przepyszne kokosanki !!!


Dzisiejsze kokosanki są chrupkie na zewnątrz, ale wilgotne w środku,
proste  i szybkie w przygotowaniu.
Są lubiane nawet przez tych co kokosanek nie lubią. 
Są po porostu idealne.
Składniki potrzebne do przygotowania ok 40 kokosanek.


200 gram wiórek kokosowych

60 gram masła 

120 gram cukru

2 białka

15 mililitrów esencji waniliowej

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy w rondelku , dodajemy cukier i mieszamy tak by cukier sie rozpuścił następnie dodajemy esencje waniliowa. 

Do masy maślano - cukrzanej dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.

2 białka ubijamy na sztywną piane i mieszamy z wiórkami.

Włączamy piekarnik na 150 stopni.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na niej łyżką układamy nieduże porcję masy.

Wkładamy do piekarnika na ok 12 - 15 minut, aż kokosanki będą złociste z zewnątrz.

Czekamy aż ostygną i podajemy.

Są naprawdę PYSZNE !!!













=====================================

Zobacz też:
Tiramisu

2 komentarze:

  1. Zawsze mi się wydawało, że własnoręczne zrobienie ciastek jest długotrwałe i pracochłonne, okazało się że całość zajęła mi mniej niż godzinę, a smak upieczonych przez siebie kokosanek jest zupełnie nieporównywalny z tym co możemy kupić nawet w najlepszych cukierniach, a do tego jest pewność, że wszystkie użyte składniki są w 100% naturalne. Na pewno powtórzę przygodę z pieczeniem kokosanek - dzięki za szybki i smaczny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miłe słowa!
    Bardzo się cieszę, że przepis się podobał, a kokosanki smakowały!
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń