środa, 12 listopada 2014

Polski fast food !

PIERWSZY POLSKI FAST FOOD ! 

Mowa oczywiście o  ZAPIEKANCE,
podobno swoją premierę miała w latach 70 XX 

w więc nie tak znowu dawno temu, a zrobiła ekspresową karierę !
 
Sprzedawana w Polsce w rożnych budkach, budach na dworcach
i straganach, wszyscy się nią zajadaliśmy.

My mieliśmy swoja ulubioną budę pod Pałacem Kultury w Warszawie, 
ale niestety buda się nie uchowała, nie wiem czy z powodu zmian infrastrukturalnych czy sanepid był bezwzględny...
Składniki potrzebne do przygotowania są proste i zazwyczaj dostępne w każdym domu, tj:  bułka, ser i pieczarki.

Wraz ze zmianami i nowymi możliwościami jakie przyniosły lata 90 do zapiekanki BASIC można było dołożyć prażoną cebulkę, pikle, sałatkę warzywną
i inne pyszności ... !

Warianty są rożne, ja lubię najbardziej klasyczną czyli:
Składniki potrzebne do przygotowania 2 zapiekanek:

1 bagietka

500 gram pieczarek

200 gram sera żółtego tartego

1 cebula

łyżka oleju

sól, pieprz, papryka ostra

keczup 

Sposób przygotowania:

Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju.(jak nie podsmażymy pieczarek to nam puszczą sok na bułce i będzie hmm ... sflaczała)

Cebulę obieramy , kroimy w kostkę i tez podsmażamy.

Włączmy piekarnik na 150 stopni.

Bagietkę kroimy w wzdłuż im dłuższa tym fajniej.

Układamy pieczarki na bagietce, a na nich starty ser żółty.

Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do piekarnika na ok 10 minut by ser się rozpuścił, a bułka przypiekła
i była chrupiąca.

Koniecznie podajemy na kartce papieru, polewamy obficie keczupem i posypujemy papryką ostrą i popijamy colą !

Samo zdrowie ! ;)

Smacznego ! 














===================================

Zobacz też :

http://www.gitmallina.pl/2015/01/mr-hamburger.html

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz