poniedziałek, 24 listopada 2014

Panierowane polędwiczki w miodzie z ziemniakami pod rozmarynem !!

Przyznam się, że nie bardzo miałam pomysł na obiad 
nie chciało mi się stać w kuchni i pitrasić,
w takich momentach piekarnik staje mi się moim największym sprzymierzeńcem,
wystarczy wrzucić do niego mięso i np ziemniaki i samo się robi.

Czasami nie tylko samo się brudzi, pierze ale i gotuje ! ;)
 
http://gitmallina.blogspot.com/2014/11/panierowane-poledwiczki-w-miodzie-z.html
Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji :

polędwica wieprzowa 

6 średnich ziemniaków 

mix salat

1 cebula

miód 3 łyżki

majeranek

musztarda francuska

oliwa z oliwek

oliwki

sól, pieprz

Woda

 Sposób przygotowania :

Polędwicę myjemy oczyszczamy z błonek zostawiamy w kawałku.

Marynatę robimy z miodu, majeranku, musztardy i 3 łyżek oliwy.
Marynata nacieramy mięso i zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce.

Włączamy piekarnik na ok 180 stopni.

Ziemniaki dokładnie myjemy bo nie obieramy, kroimy je na pół, a każde pół jeszcze na 3 - 4 kawałki(ważne by wszystkie miały taki sam rozmiar), skrapiamy oliwa posypujemy rozmarynem i wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut.

Polędwicę podsmażamy po 1 minute z każdej strony i przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy woda i wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut.

Wszystko się piecze zostaje nam jeszcze zrobić sałatkę z miksu sałat, pomidorów pokrojonych w ćwiartki , cebuli pokrojonej w półplasterki, oliwek, oliwy z oliwek, soli pieprzu i chilli. 

Po upieczeniu polędwice odkładamy na 2 minuty, by soki z niej nie wypłynęły, 
a następnie kroimy w plastry. 

Smacznego !!











=====================================

Zobacz też:

Ale bruschetta !! 
http://gitmallina.blogspot.com/2014/09/ale-bruschetta.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz