piątek, 14 listopada 2014

BIG APPLE !


Szarlotka jest moim ulubionym, ukochanym ciastem.
Jeszcze ciepła z kulką lodów waniliowych,
delikatnie rozpływających się po kruchym cieście sprawia,
że wszystkie troski idą w kąt,
a ja zaczynam się delektować niepowtarzalnym smakiem,
który uwodzi i nie pozwala zaprzestać konsumpcji !


Do tego ciasta użyłam jabłek z sadu dziadka,
jabłonki stare już bidulki bo ponad osiemdziesięcioletnie,
ale na bieżąco doglądane odwdzięczają się naprawdę pysznymi owocami. 


A szarotka przygotowana z własnoręcznie zebranych jabłek
- to ma dopiero smak!  

Składniki potrzebne do przygotowania : 

CIASTO KRUCHE :

500 gram mąki

100 gram cukru 

kostka masła 

2 łyżki śmietany 

3 żółtka

szczypta soli

Tortownica

FARSZ:

5 jabłek raczej kwaśnych (antonówka)

3 łyżki miodu

garść rodzynek

2 łyżeczki cynamonu

laska wanilii

Sposób przygotowania :

Do miski lub na stolnice wsypujemy mąkę, wrzucamy kostkę dobrze schłodzonego masła, siekamy je z mąką na jak najmniejsze kawałeczki, potem dodajemy 3 zółtka, śmietanę, sól, cukier i zagniatamy szybkimi energicznymi ruchami, formujemy kulę i wkładamy ją do zamrażalnika na ok 2 godziny.

W tym czasie obieramy jabłka, kroimy w małą kostkę, na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, wrzucamy jabłka, podprażamy chwilę następnie dodajemy pastę z nasion wanilii, miód i rodzynki i wszystko zasypujemy cynamonem dusimy ok 30 minut na małym ogniu.

Włączamy piekarnik na 180 stopni.

Ciasto wyjmujemy z zamrażarki , dzielimy je w proporcji 1/4 do 3/4.
Większą cześć ciasta ścieramy na tarce i wylepiamy dno naszej formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia - można jeszcze rozwałkować ciasto, ale zetrzeć jest zdecydowanie łatwiej i szybciej. 

Spód ciasta wkładamy do piekarnika na 10 - 12 minut .

Następnie przekładamy jabłka na podpieczony spód, a resztę ciasta, które nam zostało scieramy na wierzchu.

Całość pieczemy jeszcze ok 15 minut.

Podajemy na ciepło z lodami !!  













========================================

Zobacz też :

http://www.gitmallina.pl/2014/12/goraca-czekolada-z-wanilia-hmmm.html


Gorąca herbata z pomarańczą i jabłkiem
 Herbata z pomarańczą, jabłkiem i goździkami




3 komentarze: